Iva Dekaris

Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija
Izvor: Wikipedija

Iva Dekaris (1967.), hrvatska biomedicinarka i oftalmologinja, članica suradnica HAZU od 2016. godine.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je 1967. godine. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu 1992., završila je poslijediplomski studij iz biomedicine (1995.) i oftalmologije (1999.) te je postala specijalistica oftalmologinja 1999. Završila je poslijedoktorsko istraživanje (postdoctoral research fellowship) iz područja transplantacije rožnice (1997./1998.) na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard (Harvard Medical School) u Bostonu. Naslovna je redovita profesorica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, medicinska direktorica Specijalne bolnice Svjetlost, članica suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2006. godine te potpredsjednica Europskog udruženja očnih banaka. Dobitnica je Hrvatske državne nagrade za znanost za mlade znanstvenike (1999.) i za biomedicinu (2013.) te još pet nagrada i priznanja. Djeluje kao ekspertica Europske komisije za „očna tkiva“, kao stručna savjetnica na jednom europskom projektu, a u Hrvatskoj je vodila tri znanstvena projekta na temu transplantacije rožnice. Objavila je 300 znanstvenih i stručnih radova, od toga 49 u CC-u; kao suautorica napisala je 8 knjiga i 23 poglavlja. Sudjelovala ja na nizu skupova s više od 400 sažetaka te je kao pozvana predavačica od 2011. – 2016. održala 21 predavanje. Članica je uredničkog odbora tri međunarodna i dva domaća znanstvena časopisa te recenzentica za osam međunarodnih oftalmoloških časopisa. Zaslužna je za otvaranje prve banke očnih tkiva u Republici Hrvatskoj (1995.) i uvođenje nove tehnike transplantacije (slojevita-DSAEK) u Republici Hrvatskoj.[1] Od 2022. dio je stručnog tima Poliklinike Bilić Vision.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b HAZU Novi članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti str. 24 (pristupljeno 11. travnja 2020.)
  2. Timu vrhunskih stručnjaka Poliklinike Bilić Vision pridružila se prof.dr.sc. Iva Dekaris. bilicvision.hr. Pristupljeno 10. studenoga 2022.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (http://info.hazu.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
Dopusnica nije važeća!
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.