Ivan Nogalo

Izvor: Wikipedija

Ivan Nogalo (Slivno, 3. rujna 1950. - Cleveland, 7. srpnja 2006.) bio je hrvatski iseljenički poduzetnik i političar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u selu Slivno kod Imotskog, gdje je završio osnovnu školu, a zatim odlazi kod svog strica Josipa Nogala koji je živio u Borovo Naselju, te u Vukovaru završava srednju ekonomsku školu. Potom seli u inozemstvo. Prvo je otišao u Italiju, u Rim, a onda u SAD, jer mu je u Clevelandu živio stric Ante Nogalo.U Clevelandu je živio od 1968.godine, gdje se zaposlio u tvornici. Od 1981.godine bavio se privatnim poduzetništvom. Vodio je malu prodavaonicu alata, koja je izrađivala alate po narudžbi za proizvođače automobila.

Bio je članom HDZ-a od samih početaka te stranke 1989., sve do svog izlaska iz stranke 2002. Obnašao je dužnost predsjednika Koordinacije HDZ-a do 1998. Bio je zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru od 1995. do 2000. kao zastupnik hrvatskog iseljeništva, član saborskog pododbora za turizam te vijećnik u Vijeću Europe. Nogalo je bio predsjednikom HDZ-a u SAD-u, koordinatorom za Sjevernu i Južnu Ameriku i jedna od osoba koje su prikupljale novac za obranu Hrvatske.[1][2]

Ivan Nogalo je jedan od rijetkih imućnijih iseljenika kojemu je dozvoljeno nešto uložiti u Hrvatsku, on je, naime, sa skupnom iseljenika iz SAD-a kupio zagrebački hotel Dubrovnik, što je možda jedna od najpoštenijih privatizacija, po kojoj se, međutim, stalno kopalo, upravo zato što je riječ o iseljenicima. [3]

Razočaran reformiranim HDZ-om, Nogalo napušta stranku i 14. rujna 2002. utemeljuje Hrvatski blok. Bio je članom Glavnog odbora te stranke.

Umro je 2006. i pokopan je u rodnom Slivnu.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ivan Nogalo
  2. Cleveland.com: Our heritage - Croatian immigrant is lawmaker in homelandInačica izvorne stranice arhivirana 14. svibnja 2003. (engl.)
  3. arhiv.slobodnadalmacija.hr, "Nogalov odlazak", Josip Jović, objavljeno 28. srpnja 2006., pristupljeno 28. prosinca 2012.
  4. Hrvatska matica iseljenika - Preminuo Ivan Nogalo[neaktivna poveznica]