Jack Kerouac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jack Kerouac

Jean Louis Lebris de Kerouac (Lowell, 12. ožujka 1922. - Saint Petersburg, Florida, 21. listopada 1969.), američki romanopisac, pjesnik i ikona pop kulture.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u gradiću Lowellu, država Massachusetts. Do 6. godine nije znao ni riječi engleskog jezika. Kada je imao samo 4 godine umro mu je stariji brat Gerard, za kojega je bio jako vezan. Kasnije je vjerovao da ga brat gleda kao anđeo čuvar, posvetivši mu zbirku pjesama "Vizije Gerarda". Poznat je kao "Kralj bitinika" ili "otac hipija". Takve stvari ipak nije volio. U srednjoj školi bio je odličan sportaš, te je dobio stipendiju za Sveučilište Columbia. No, posvađao se s trenerom i slomio nogu, pa mu je karijera završila. Na Sveučilištu je upoznao Allena Ginsberga i Williama Burroughsa, koji predvode beat generaciju. Kada je imao 24 godine, od raka mu umire otac. Okušao se kao sportski novinar.

Odbacio je vrijednosti 1950-ih godina. Tražio je duhovno oslobođenje, a ta potraga je proizvela njegov najbolji rad, autobiografski roman "Na cesti" (1957.). Svoj treći roman smatrao je svojim najgorim. Objavio je niz djela, no razočaran njihovim nerazumijevanjem, povukao se u rodni gradić Lowell, mjesto iz kojeg je potekla Bette Davis.

Kasnije se sa trećom ženom i majkom svoje djece preselio na Floridu, gdje i umire od ciroze jetre sa samo 47 godina.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Jack Kerouac.