Jacques Collin de Plancy

Izvor: Wikipedija
Jacques Collin de Plancy
Collin de plancy BM Troyes 08582.jpg
Puno ime Jacques Auguste Simon Collin de Plancy
Rođenje 28. siječnja 1793., Plancy-l'Abbaye
Smrt 13. siječnja 1881., Pariz
Nacionalnost Francuz
Književne vrste demonologija, okultizam
Supruga(e) Clotilde Marie Paban
Djeca Victor Collin de Plancy
Važnija djela
Portal o životopisima

Jacques Albin Simon Collin de Plancy (Plancy-l'Abbaye, 28. siječnja 1793.Pariz, 13. siječnja 1881.), francuski demonolog, okultist i pisac koji je napisao i izdao više knjiga o demonologiji i okultizmu.

Naslovnica djela Dictionnaire Infernal

Najpoznatije mu je djelo Dictionnaire Infernal koje je prvi put izdano 1818. godine. Kasnija izdanja bilježe promjene u tekstu i u opremi izdanja. Šesto je izdanje iz 1863. godine bogato ilustrirao francuski slikar Louis Le Breton.

Preselio se u Pariz 1812. godine gdje je osnovao i vodio knjižaru. Zbog malverzacija u poslovima s nekretninama morao je izbjeći u Bruxelles, odakle se vratio 1837. godine u Pariz. U međuvremenu je konvertirao na katoličku vjeru, zbog čega je promijenio dotadašnje stavove, što je vidljivo u kasnijim izdanjima njegove knjige Dictionnaire Infernal, koja su tekstualno izmijenjena u odnosu na prvo izdanje.

Godine 1846. izdao je još jedan popis demona u knjizi Dictionnaire Sciences Occultes et des Idées superstitieuses.P literature.svgP vip.svg Nedovršeni članak Jacques Collin de Plancy koji govori o književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.