Prijeđi na sadržaj

Jaipal Singh

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "hokejaš na travi".
(Primjeri uporabe predloška)
Osvojene medalje
Hokej na travi
Olimpijske igre
zlato Amsterdam 1928. Britanska Indija

Jaipal Singh Munda (3. siječnja 1903.20. ožujka 1970.) je bivši indijski hokejaš na travi. Pripadao je narodu Munda. Poznat je po svom športskom duhu i političkom umijeću.

Športska karijera[uredi | uredi kôd]

Osvojio je zlatno odličje na hokejaškom turniru na Olimpijskim igrama 1928. godine u Amsterdamu igrajući za Britansku Indiju. Bio je kapetanom indijske reprezentacije. Odigrao je dva susreta.

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Kasnije je izronio kao jedini vođa i borac za adivašku stvar i za odvojenu domovinu za Adivasije u središnjoj Indiji. Kao zastupnikom u Ustavotvornoj Skupštini Indije se aktivno borio za prava autohtonih indijskih plemena (t.zv. "scheduled tribes"), najstarijih po nazočnosti u Indiji.

Njegov san se ostvario kada je 15. studenog 2000. godine Jharkhand izdvojen iz indijske savezne države Bihara i postao posebnom indijskom saveznom državom.

Formirao je Adivasi Mahasabha 1938. godine, čijim je bio predsjednikom. Nakon što je Indija postala neovisnom državom, ime njegove stranke se promijenilo u Jharkhandska stranka da bi primila ne-plemenske narode da bi ostarili dugoročne ciljeve.

Singh je poznat kao "Marang Gomke" ("veliki vođa") među plemenima u Chotanagpuru.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Jaipal Singh koji govori o indijskom hokejašu na travi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.