Jaroslav Čermák

Izvor: Wikipedija
Jaroslav Čermák

Jaroslav Čermák (Prag, 1. rujna 1831.Pariz, 23. travnja 1878.), češki slikar poznat po slikama povijesne tematike. Mnoga njegova djela izložena su u Narodnoj galeriji u Pragu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 1. rujna 1831. u Pragu u obitelji praškog liječnika. Godine 1847. se upisuje na prašku akademiju umjetnosti. Slikarstvo je studirao u Pragu, Njemačkoj, Belgiji i Parizu. Poslije 1848. godine putovao je po Njemačkoj i Belgiji te postao jedini učenik belgijskog slikara Louisa Galleta. Na izložbi svoje slike "Slovački iseljenici" u Bruxellesu je izazvao pažnju belgijskog kralja Leopolda I. Od 1858. godine posebno se počeo zanimat za slavenstvo. Tako je najprije obišao Moravsku, a nakon toga i Hrvatsku, Dalmaciju, Hercegovinu i Crnu Goru. Nakon što je 1862. drugi put dolazio u Crnu Goru Nikola I. Petrović Njegoš mu je uručio posebno odlikovanje.

Sudjelovao je 1862. oko Cetinja u borbama protiv Turaka te je bio odlikovan medaljom za hrabrost. Umro je 23. travnja 1878. godine u Parizu. U Hrvatskoj je utjecao na Vlahu Bukovca.[1]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Jaroslav Čermák.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. proleksis.lzmk.hr, pristupljeno 30. listopada 2015.