Prijeđi na sadržaj

Jeholornis

Izvor: Wikipedija
Jeholornis
Raspon fosila
Rana kreda
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Jeholornithiformes
Zhou & Zhang, 2006.
Porodica:Jeholornithidae
Zhou & Zhang, 2006.
Rod:Jeholornis
Zhou & Zhang, 2002.
Vrste
*J. prima Zhou & Zhang, 2002.
Sinonimi
  • Shenzhouraptor Ji et al., 2002.
Baze podataka

Jeholornis (znači "jeholska ptica") je rod mezozoičke ptice koja je živjela prije oko 120 milijuna godina tijekom razdoblja rane krede u Kini. Fosili Jeholornisa pronađeni su u geološkoj formaciji Jiufotang u kineskoj provinciji Hebei (gdje je bila prijašnja provincija Rehe, također poznata kao Jehol, od čega i dolazi naziv ove ptice) i u starijoj formaciji Yixian.[1]

Nakon Archaeopteryxa i možda Rahonavisa, Jeholornis je najprimitivnija ljudima poznata ptica. Imao je jako dugačak rep i nekoliko manjih zuba, te je približno bila veličine purana,[2] što je čini jednom od najvećih ptica do kasne krede.

Opis[uredi | uredi kôd]

Usporedba veličine čovjeka i Jeholornisa

Jeholornis je bio relativno velika, primitivna ptica, s ukupnom dužinom od oko 80 centimetara.[3] Kostur mu je bio općenito sličan Archaeopteryxovu, uz nekoliko ključnih razlika. Čeljusti su mu bile kraće, vjerojatno prilagođene za prehranu sjemenkama. Za razliku od Archaeopteryxa, Jeholornis nije imao zube u gornjoj čeljusti, imao je samo tri mala zuba u donjoj čeljusti.

Ruke su mu bile snažne i dulje od nogu, s relativno dobro razvijenim ramenim pojasom, što ukazuje na snažnu muskulaturu krila. Prsti su mu također bili dosta jaki, i uspoređujući s Archaeopteryxom, dosta kratki. Kandža na drugom nožnom prstu bila je velika, a i kosti tog prsta su bile općenito šire nego u drugih prstiju, slično kao poznate "srpovite kandže" kod porodice dinosaura Dromaeosauridae.

Struktura repa više je nalikovala onoj dromesaurida, nego Archaeopteryxovoj, s više snažno međusobno povezanih kralježaka. Iako im je bio sličan broj kralježaka (od 20 do 24), Jeholornisu je bila puno veća duljina repa nego Archaeopteryxu.

Klasifikacija i fosilni ostaci[uredi | uredi kôd]

Holotip

Rod Jeholornis sadrži samo jednu vrstu, Jeholornis prima. Ovaj rod smješten je u novu porodicu, Jeholornithidae, čiji je tipni rod, i u redJeholornithiformes.

Ukupno četiri fosilna ostatka su službeno opisana, iako je jedan još službeno neopisan primjerak znanstvenicima poznat. Tipni primjerak je u kolekciji Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kralježnjaka (Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology - IVPP) u Pekingu. Katalogiziran je kao IVPP V13274, a izvještaj o njemu napravljen je u časopisu Nature iz 2002. godine. Još dva primjerka su katagolizirana također prema IVPP kao V 13550 i V 13553, te se izvještaj o njima pojavio u časopisu Naturwissenschaften 2003. Još jedan primjerak nalazi se u kolekciji muzeja Liaoning Provincial Museum of Paleontology i katalogiziran je kao LPM-0193. Taj primjerak je kao Shenzhouraptor pojavio se u časopisu Geological Bulletin of China u rpnju 2002. O dodatnom primjerku je izvijestio časopis Journal of Nanjing University (također 2002.), gdje su ga nazvali Jixiangornis, te je moguće da je mlađi sinonim Jeholornisa.[4]

Rasprave oko imena[uredi | uredi kôd]

Fosilni primjerak

Shenzhouraptor sinensis (naziv izveden iz "Shenzhou", drevnog naziva za Kinu, i latinskog "raptor", što znači "nasilni grabežljivac") opisan je u časopisu Geological Bulletin of China u izdanju iz srpnja 2002. prema Ji et al., isti mjesec kad je opisan i Jeholornis od strane Zhoua i Zhanga. Postoje dva glavna dijagnostička svojstva prema kojima se razlikuju. Prvo je veličina i nedostatak zubi, što se može pripisati starosti i očuvanosti fosila. Druga glavna razlika je broj repnih ili kaudalnih kralješaka, premda Zhou i Zhang su pokazali 2003. da na primjerku nedostaje nekoliko njih.[5]

Nekoliko znanstvenika došlo je do zaključka da su Shenzhouraptor i Jeholornis ustvari primjerci iste vrste, i da jedan naziv ima prednost umjesto drugog. Međutim, s obzirom na to da su oba naziva objavljena u tisku u roku od nekoliko dana, nije postignut konsenzus oko toga koje bi ime trebalo imati prednost oko konačnog naziva. Datum kada je objavljen članak o Jeholornisu je 25. srpnja 2002,[6] dok je rad o Shenzhouraptoru bio dostupan na ili prije 23. srpnja 2002.[7] 2003. Ji i njegovi suradnici utvrđuju da je Jeholornis mlađi sinonim Shenzhouraptora.[8] 2006. Zhou i Zhang argumentiraju da je bolje da se ptica zove Jeholornis zbog toga što je članak o fosilu Jeholornisa objavljen u tjednom časopisu, te da ICZN daje prioritet takvim časopisima. U studiji iz 2006. također su klasificirali Jixiangornisa kao mlađi sinonim Jeholornisa.[9]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. kolovoza 2010. Pristupljeno 3. studenoga 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. http://www.geol.umd.edu/~tholtz/dinoappendix/DinoappendixSummer2008.pdf
  3. http://www.museumstuff.com/learn/topics/Jeholornis_prima::sub::Description
  4. Ji, Q. Ji, S. A., Zhang, H. B. (2002) A new avialan bird — jixiangornis orientalis gen. et sp. nov. - from the Lower Cretaceous of Western Liaoning. Journal of Nanjing University (Nat Sci) 38(6):723-736
  5. Chiappe, Luis M.; Dyke, Gareth J. (2006). "The Early Evolutionary History of Birds". Journal of the Paleontological Society of Korea 22 (1): 133–151.
  6. http://www.nature.com/nature/journal/v418/n6896/full/nature00930.html
  7. http://www.chinadaily.com.cn/en/doc/2002-07/23/content_129001.htm
  8. Ji; Ji, Ji; You, Zhang; Zhang, Zhang; Yuan (2003). "An Early Cretaceous avialan bird, Shenzhouraptor sinensis from Western Liaoning, China". Acta Geologica Sinica 77 (1): 21–27.
  9. Zhou, Z.-H.; Zhang, F.-C. (2006). "Mesozoic birds of China — A synoptic review". Vertebrata Palasiatica 44 (1): 74–98.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Jeholornis