Jesus Christ Superstar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Jesus Christ Superstar je britanska rock opera/mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera (glazba) i Tima Ricea (tekst) iz 1970. godine.

Povijest mjuzikla[uredi | uredi kôd]

Djelo je prvo objavljeno kao konceptski album i izvedeno je i kao koncertna inačica u Katedrali sv. Pavla u Londonu 27. listopada 1970. Prvi put je izvedena u Mark Helliger Theatre na Broadwayu 12. listopada 1971., a prvi scenski nastup u Engleskoj 9. kolovoza 1972. Sljedeće godine snimljena je filmska inačica mjuzikla između ostalih s Tedom Neeleyem, a 2000. snimljena je TV-inačica koja je nagrađenam Emmyem s Glennom Carterom, Jérômeom Pradonom i Renee Castleom.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Mjuzikl govori o Isusu Kristu prvenstveno iz kuta Jude Iškariotskog. Priča započinje tijekom ulaska u Jeruzalem a završava s Isusovim razapinjanjem. Film je izazvao jake reakcije nekih kršćanskih fundementalista zbog bogohulništva jer predstavlja Isusa više kao čovjeka a manje kao Boga, a i zbog navodnog antisemitizma iz židovskih krugova, Jesus Christ Superstar je stekao veliku popularnost diljem svijeta. Na ovim prostorima je poznata inačica iz 1970-ih u kojoj je Isusovu ulogu tumačio Zlatko Pejaković.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]