Jetkanje

Izvor: Wikipedija
Izbrusak bakra dobiven jetkanjem.

Jetkanje je postupak uklanjanja površine materijala djelovanjem nagrizajućih tvari. Obično se dio površine zaštiti od nagrizanja, pa se uklanja samo nezaštićena površina. Primijenjuje se u umjetnosti, tiskarstvu i industriji.

Primjena u elektronici[uredi | uredi kôd]

Skidanje viška bakrenog sloja s PCB-a, najčešće se koristi mješavina (najbolje tople) vode, vodikovog peroksida i solne kiseline, rjeđe se koriste granule feroklorida koje se tope u vodi (jako sporo).

Jetkanje se radi tako da se na 700ml vode doda 200ml solne kiseline (30%) i oko 150ml peroksida. U ovoj mješavini ostaviti bakrenu pločicu nekih tridesetak minuta uz blago pomicanje posude s otopinom (ili pločice).

Općenito[uredi | uredi kôd]

Vojnik i njegova žena,Daniel Hopfer

Nagrizanje ili jetkanje je proces kod kojeg pomoću jake kiseline uklanjamo određene nezaštićene dijelove metalne ploče, a kako bi dobili bilo izbočene bilo udubljene motive ili ukrase. Ova se tehnika smatra jednom od grafičkih tehnika dubokog tiska. Za razliku od graviranja, ovdje metal ne uklanjamo dlijetom nego nekom kiselom ili alkalnom kemijskom otopinom. Osim u grafici tehnika se koristi i u umjetničkoj obradi metala, te stakla. Tehnološki zahtijevnija varijanta procesa je fotonagrizanja, koje se također koristi i u umjetničkoj obradi metala, no danas mu je glavna primjena izrada tiskanih pločica za elektronsku industriju.

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Vidite još i:[uredi | uredi kôd]