Jim Thorpe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Osvojene medalje
Atletika
Center
Jim Thorpe
Olimpijske igre
zlato Stockholm 1912. petoboj
zlato Stockholm 1912. desetoboj

Jim Thorpe (Wa-Tho-Huk) (Prague, Oklahoma, 28. svibnja 1887. - Lomita, Kalifornija, 28. ožujka 1953.), američki sportaš.

Bio je pripadnik plemena Sac i Fox, a ime mu je bilo Wa-Tho-Huk (Svijetla Staza). Rodio se na indijanskom teritoriju blizu grada Prague u državi Oklahomi. Njegov otac, Hiram Thorpe, bio je Irac, a majka Charlotte Vieux iz plemena sac and Fox porijeklom je od oca Francuza i majke Potawatomi, potomke poglavice Louis Vieux.

Neki govore da mu je otac imao 19-ero djece sa pet žena. Jimov brat blizanac Charlie umro je od upale pluća u 8. godini, dok majku gubi u 10. godini. Jim je pobjegao od kuće i počeo je raditi raditi na ranču konja.

1904. vratio se ocu i otišao je na fakultet. Na koledžu, ali i profesionalno, je igrao američki nogomet. Bio je također vrstan košarkaš, a igrao je i bejzbol. Trener mu je bio Pop Warner. 1911. pobijedio je sveučilište Harvard.

Divili su mu se švedski kralj i ruski car. Na Olimpijskim igrama u Stockholmu 1912. osvojio je 15 medalja, pobijedivši u petoboju i desetoboju. No, medalje su mu naknadno oduzete zbog toga što je igrao bejzbol i dobivao plaću.

Ženio se tri puta i imao osmero djece. Kad mu je sin prvorođenac umro, to ga je dotuklo. Bio je prvi predsjednik NFL-a.

Postao je teški alkoholičar. Borio se da prehrani obitelj kad je nastupila Velika depresija. Doživio je srčani udar dok je večerao sa trećom ženom. Umro je dva mjeseca prije 66. rođendana[1].

Izvori[uredi | uredi kôd]