John C. McGinley

Izvor: Wikipedija
John C. McGinley
John C. McGinley
Rodno ime John Christopher McGinley
Rođenje 3. kolovoza 1959., New York City, New York, SAD
Godine rada 1986. -
Supruga Lauren Lambert (1997.-2001.)
Nicole Kessler (2007.-)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

John Christopher McGinley (New York, 3. kolovoza 1959.), američki glumac, scenarist i producent, najpoznatiji po ulozi dr. Perryja Coxa u humorističnoj seriji Stažist.

Životopis[uredi | uredi kôd]

McGinley se rodio u New Yorku, kao sin Patricije, učiteljice i Geralda, brokera na burzi. U obitelji je bilo petero djece. Johnov djed s očeve strane bio je Irac. Obitelj se iz četvrti Greenwich Village preselila u Millburn, New Jersey, gdje je John pohađao srednju školu. Kasnije je i diplomirao na prestižnim fakultetima.

Glumačka karijera traje mu od 1986. godine, a do sada je snimio četrdesetak ostvarenja. Poznat je karakterni glumac i većinom je glumio u sporednim ulogama. Najpamtljivije su mu uloge dr. Perryja Coxa u seriji Stažist postaje NBC i narednika Reda O'Neilla u filmu Vod smrti, kojeg je režirao Oliver Stone.

John C. McGinley se ženio dva puta i ima dvoje djece, sina Maxa iz prvog braka te kćer Billie Grace. Sinu Maxu dijagnosticiran je Downov sindrom, stoga John u Stažistu nosi narukvicu kao znak potpore roditeljima čija djeca boluju od ovog poremećaja. Blizak je prijatelj s glumcima Willemom Dafoeom i Johnom Cusackom.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. John C. McGinley InterviewArhivirana inačica izvorne stranice od 15. lipnja 2006. (Wayback Machine). Retrieved October 21, 2007. (engl.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]