John Carpenter

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma John Carpenter. Za kvizomana pogledajte John Carpenter (natjecatelj).
John Carpenter
John Carpenter
Rodno ime John Howard Carpenter
Rođenje 16. siječnja 1948.
Zanimanje redatelj, scenarist, producent, skladatelj
Godine rada 1962. -
Supruga Adrienne Barbeau (1979.-1984.)
Sandy King (1990.-)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

John Howard Carpenter (Carthage, New York, 16. siječnja 1948.) američki filmski redatelj, scenarist, producent i skladatelj filmske glazbe.

Ukratko[uredi | uredi kôd]

Carpenter je režirao filmove raznih žanrova (komedije, horrore, znanstveno fantastične), no mnogi ga drže za jednog od najboljih redatelja filmova strave i užasa. Franšize filmova (kako ih filmofili nazivaju, odnosno serijali) Petak 13. (snimljeno 11 filmova) i Halloween (8 filmova) krenule su poslije njegovog filma "Noć vještica" iz 1978. godine.

Filmski rad[uredi | uredi kôd]

Njegov prvi dugometražni film kao redatelja, Tamna zvijezda iz 1974. godine bila je znanstveno-fantastična crna komedija koju je napisao zajedno s Danom O'Bannonom (koji je kasnije napisao scenarij za Alien, posuđujući slobodno mnogo toga od "Tamne zvijezde"). Prema izvještajima film je koštao samo 60.000 dolara i nije ga bilo lako dovršiti jer su i Carpenter i O'Bannon radili više stvari u filmu, Carpenter je komponirao glazbu uz pisanje, produkciju i režiju, dok je O'Bannon glumio u filmu i radio specijalne efekte.

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kôd]

John Carpenter je s filmom Vampiri Johna Carpentera (ili samo Vampiri) (eng. John Carpenter's Vampires) iz 1998. osvojio nagradu Saturn u kategoriji najbolja glazba.

Filmovi[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]