Josef Čapek

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Josef Čapek (23. ožujka 1887. – travnja 1945.[1]) bio je češki umjetnik koji je najbolje znan kao slikar, ali je isto bio i spisatelj i pjesnik. Izumio je riječ robot, koju je kasnije u popularnoj literaturi proširio njegov brat Karel Čapek.

Josef Čapek se rodio u Hronovu, Bohemija, Austro-Ugarska, 1887. Isprva je slikao u kubizmu, ali je kasnije razvio svoj vlastiti razigrani stil. Surađivao je s bratom Karelom na nekoliko kazališnih predstava i kratkih priča; napisao je utopijski kazališni komad Zemlja s puno imena kao i nekoliko romana i eseja u kojima se zalagao za umjetnost podsvjesnog i dječjeg. Izumio je danas općepoznati termin robot.[2][3] Crtao je i stripove i karikature za novine Lidové Noviny u Pragu.

Zbog svoje kritičnosti prema nacističkoj diktaturi Adolfa Hitlera, uhićen je ubrzo nakon što je njemački Treći Reich okupirao Čehoslovačku 1939. godine. Pisao je Pjesme iz koncentracijskog logora iz logora Bergen-Belsena, gdje je i preminuo 1945.

Njegove ilustrirane priče 'Povídání o Pejskovi a Kočičce' ('Sve o psima i mačkama') se smatra klasikom češke dječje literature.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. ed. Věra Menclová, Václav Vaněk (2005). Slovník českých spisovatelů (cs), str. 111–113, Prag: Libri ISBN 80-7277-179-5
  2. Karel Capek – Who did actually invent the word "robot" and what does it mean? at capek.misto.cz
  3. Robotics and automation handbook
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Josef Čapek