Josef Čapek

Izvor: Wikipedija
Josef Čapek

Josef Čapek (23. ožujka 1887. – travnja 1945.[1]) bio je češki umjetnik koji je najbolje znan kao slikar, ali je isto bio i spisatelj i pjesnik. Izumio je riječ robot, koju je kasnije u popularnoj literaturi proširio njegov brat Karel Čapek.

Josef Čapek se rodio u Hronovu, Bohemija, Austro-Ugarska, 1887. Isprva je slikao u kubizmu, ali je kasnije razvio svoj vlastiti razigrani stil. Surađivao je s bratom Karelom na nekoliko kazališnih predstava i kratkih priča; napisao je utopijski kazališni komad Zemlja s puno imena kao i nekoliko romana i eseja u kojima se zalagao za umjetnost podsvjesnog i dječjeg. Izumio je danas općepoznati termin robot.[2][3] Crtao je i stripove i karikature za novine Lidové Noviny u Pragu.

Zbog svoje kritičnosti prema nacističkoj diktaturi Adolfa Hitlera, uhićen je ubrzo nakon što je njemački Treći Reich okupirao Čehoslovačku 1939. godine. Pisao je Pjesme iz koncentracijskog logora iz logora Bergen-Belsena, gdje je i preminuo 1945.

Njegove ilustrirane priče 'Povídání o Pejskovi a Kočičce' ('Sve o psima i mačkama') se smatra klasikom češke dječje literature.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. ed. Věra Menclová, Václav Vaněk. 2005. Slovník českých spisovatelů (češki). Libri. Prag. str. 111–113. ISBN 80-7277-179-5CS1 održavanje: dodatni tekst: authors list (link)
  2. Karel Capek – Who did actually invent the word "robot" and what does it mean?Arhivirana inačica izvorne stranice od 23. siječnja 2013. (Wayback Machine) at capek.misto.cz
  3. Robotics and automation handbook
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Josef Čapek