Josip Pilasanović

Izvor: Wikipedija

Josip Pilasanović (Sombor, 1940.), srbijanski je arhitekt i dizajner.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Josip Pilasanović se rodio u bačkoj hrvatskoj plemenitaškoj obitelji Pilasanović[1][2] u Somboru 1940. godine. Studirao je na sveučilištu u Beogradu, gdje je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu.

U struci je počeo raditi u projektantskoj momčadi kod arhitekta Branislava Jovina (projektanta Knez Mihailove ulice) i inženjera Jovana Katanića. S istima je surađivao na studiji metroa grada Beograda te krajem 1970-ih s arhitektom Slobodanom Lazarevićem na jednom autorskom projektu. Poslije je radio u projektantskim uredima u Beogradu i Budimpešti. Jedno je vrijeme djelovao kao slobodni umjetnik. Stilski je zalazio u područje dekonstruktivističkih istraživanja.[3]

Član je ULUPUDS-a od 1971. godine. Strukovne organizacije su mu dale nekoliko nagrad. Također je dobio veći broj nagrada na javnim natječajima.

Osim arhitekturom, bavi se grafičkim i primijenjenim dizajnom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Miroljub br.11/2001. Iz naše povisti - grofovi za plugom barunice u papučama (Povijest hrvatskog plemstva u Bačkoj) Iz
  2. Vrilo mudrosti Slavonski Brod
  3. ULUPUDSArhivirana inačica izvorne stranice od 30. lipnja 2014. (Wayback Machine) Dijana Milašinović Marić: Portreti arhitekata, retrospektiva članova Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a 1953.-2010. (srpski)