Jovijanski planeti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jovijanski planeti u istom mjerilu.

U Sunčevom sustavu nalaze se 4 plinovita diva koji se zajednički nazivaju jovijanskim planetima. To su Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.

Jupiter i Saturn klasificiraju se kao plinoviti divovi, a Uran i Neptun kao ledeni divovi, čemu je uzrok terminologija planetologije kojoj je osnova kemijski sastav, pa plin definira kao vodik i helij, led kao vodu, amonijak, metan, ugljikove okside, dušik itd., a stijenu kao silikate i teške metale, neovisno o agregatnom stanju.

Zajedničke osobine[uredi VE | uredi]

Jovijanski planeti imaju nekoliko zajedničkih osobina.

Maseni udjeli vodika i helija u sva četiri planeta dominiraju sastavom atmosfere.

Ne posjeduju faznu granicu, oceane ni kopno, nego atmosfera u plinovitom agregatnom stanju postupno prelazi u superkritični fluid - specijalno agregatno stanje koje ima neka svojstva plinovitih, a neka tekućih tvari.

Vrhovi atmosfera su vrlo hladni, a već na relativno malim dubinama temperature skaču iznad kritične točke, pa nije moguće ukapljivanje, već samo postupno povećanje gustoće. U jezgrama se temperature kreću se od oko 5000 K za Uran do preko 20.000 K za Jupiter.

Kemijski sastav jezgri su ioni teških elemenata porijeklom iz silikata i metala.

Sva četiri planeta rotiraju relativno brzo u odnosu na terestričke, zbog čega se vjetrovi grupiraju u zone i pojaseve u kojima pušu prema istoku, odnosno zapadu. Ovi su pojasevi dobro uočljivi kod Jupitera, teško uočljivi kod Saturna i Neptuna i jedva zamjetni kod Urana.

Imaju složene sustave planetarnih prstenova i satelita. Saturnovi prstenovi su najveći i najvidljiviji, a do 1970-ih su bili i jedini poznati. Saturn trenutno ima najviše otkrivenih satelita, do kraja 2019. godine bilo je otkriveno njih 82.

Jupiter i Saturn[uredi VE | uredi]

Jupiter i Saturn, zvani plinoviti divovi, sastoje se gotovo u potpunosti od vodika i helija, no toliko su masivni da je čak i masa težih elemenata u jezgrama nekoliko puta veća od mase Zemlje. Duboko u njihovoj unutrašnjosti nalazi se otopina helija u metalnom vodiku.

Oba planeta imaju magnetske osi slabo otklonjene od osi rotacije. Rotiraju toliko brzo da su vidljivo jajastog oblika.

Uran i Neptun[uredi VE | uredi]

Uran i Neptun, zvani ledeni divovi, imaju bitno različit sastav unutrašnjosti. Veliki udio u njihovim unutrašnjostima čine ledovi, tzv. volatili: voda, metan, dušik i amonijak u sličnom stanju kao što su to vodik i helij u plinovitim divovima - superkritični fluid. Voda na tim tlakovima čak pokazuje metalna svojstva, analogno vodiku.

Osi magnetskih polja su im jako otklonjene od osi rotacije.

Poveznice[uredi VE | uredi]