Južno-Sahalinsk

Izvor: Wikipedija

Južno-Sahalinsk (ruski: Ю́жно-Сахали́нск, na japanskom: Toyohara odnosno 豊原) je grad na otoku Sahalinu, u Ruskoj Federaciji.

Upravno je središte Sahalinske oblasti.

Grad se nalazi na rijeci Susuji (također zvanoj Crna rijeka).

Broj stanovnika: 187.000 (2000., vladina procjena).

Od zračnih veza, opslužuje ga Južno-Sahalinska zračna luka.

Grad je bio prvotno bio mala ruska naselbina, koju su utemeljili osuđenici 1882., Vladimirovka, pa je, potpisivanjem 1905.godine Portsmouthskog sporazuma postao Toyohara (u značenju "Dolina plodnosti"), glavni grad japanske prefekture Karafuta te nakon drugog svjetskog rata je opet postao ruski grad Južno-Sahalinsk.

Portsmouthski sporazum potpisan u Portsmouthu u New Hampshireu 05. rujna 1905. okončao je Rusko-japanski rat, koji je trajao od 1904. do 1905. Japan je tim mirovnim sporazumom dobio južnu polovicu otoka Sahalina i dobio je u najam poluotok Liaodong i njegov ruski željeznički sustav u južnoj Mandžuriji.

Napetosti još uvijek postoje između Japana i Rusije oko otoka, posebice u svjetlu novih naftnih i zemnoplinskih nalazišta na njemu i okolici.

Južno-Sahalinsku se otvaraju mogućnosti, jer velike svjetske naftaške tvrtke imaju velika ulaganja u ovo područje, iako većina tih ulaganja je bila na sjevernom dijelu otoka. Ipak, potražnja za sirovinama koju imaju Japan, Kina i Južna Koreja daju cijelom otoku mogućnost trajnog naprjedka.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]