Julijan Apostat

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Julijan Apostata)
Skoči na: orijentacija, traži
Julijan Apostat

Julijan Apostat[1][2], rimski car (17. studenog 331. - 26. travnja 363. tijekom bitke protiv Sasanida u Mezopotamiji)

Kao namjesnik Galije, pobjedio je u kolovozu 357. godine Alemane u bici kod Argentoratuma i oslobodio ovu rimsku provinciju u kojoj je kasnije proveo veliki broj administrativnih promjena. Rimske legije u Galiji su ga proglasile 360. godine imperatorom, a smrt Konstancija II. je potvrdila ovu odluku 361. godine. Prvobitno pokrenuti uspješni rat protiv Perzijanaca 363. godine završava povlačenjem zbog nedostatka hrane koju prouzročuje nedolazak armije od 30 tisuća vojnika rimskog generala Prokopija u njenoj pratnji. Tijekom jednog nevažnog okršaja prilikom povlačenje prema rimskom teritoriju Julijan biva smrtno ranjen.

Prokopiju koji ga je izdao u želji da postane rimski car, to ipak ne uspijeva pošto vojska bira prvo Jovijana, a potom Valentinijana ne želeći dati krunu izdajniku.

Bio je poznat kao žestoki protivnik kršćanstva koji je odbijao izvršavati pogubljenja Židova. U povijesti mu ostaje nadimak apostat (otpadnik) koji ga je zavrijedio zbog prvobitnog pridržavanja kršćanske vjere, a potom povratka na pogansku vjeru. Zbog brzine vojska mu je dala nadimak munja.

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Dimitrij Sergejević-Merežkovskij: Julijan Apostata - Posljednji Helen na prijestolju rimskih cazara., (roman), Zagreb, 1913.
  • Julijan Imperator: Izabrani spisi, Beograd, 1987.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Hrvatska biskupska konferencija Svetac dana - sv. Ivan i Pavao
  2. Prve studentice zagrebačkog sveučilišta Hrvatska revija Broj 3-4, Godište I. / 2001.