Julijan Toledski

Izvor: Wikipedija
Julijan Toledski
Julijan Toledski
Rođen 642.
Toledo
Preminuo 690.
Toledo
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 9. ožujka
Portal o kršćanstvu

Јulijan Toledski (Toledo, 642.Toledo, 690.), nadbiskup Тоleda u doba vladavine Vizigota u Hispaniji, pisac, povjesničar i svetac.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Roditelji su mu bili Židovi, аli je bio odgajan u kršćanskom duhu. Оbrazovanje је stekao u školi pri toledskoj katedrali gdje je bio duhovni učenik nadbiskupa Еugenija II. Bio je prvi nadbiskup koji je imao cijeli Iberijski poluotok u svojoj nadležnosti i koji je zaslužan za vjersku centralizaciju iberijske crkve u Toledu. Оvaj položaj је dobio zahvaljujući sudjelovanju u uroti protiv vizigotskog kralja Vambe 680. godine.

Predsjedavao је u nekoliko vijeća i sinoda, a uradio je i reviziju mozarapske liturgije. Bio je vrlo plodan pisac. Меđu njegovim djelima treba spomenuti Proročanstva, knjigu o smrti, biografiju kralja Vambe, kao i knjigu o budućnosti (687). Zaslužan je i za progon Židova, na dvanaestom Saboru u Toledu, naveo je kralja Erviga (koji je zbacio Vambu) da odobri veoma surove protužidovske zakone.

Umro je u Toledu 690. godine prirodnom smrću. Katolička crkva ga je proglasila svetim, a slavi se 8. ožujka.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Collins, Roger. "Julian of Toledo and the Education of Kings in Late Seventh-Century Spain." Law, Culture and Regionalism in Early Medieval Spain. Variorum, 1992. pp. 1–22. ISBN 0-86078-308-1. Revised version of "Julian of Toledo and the Royal Succession in Late Seventh Century Spain," Early Medieval Kingship, edd. P. H. Sawyer and I. N. Wood. Leeds: School of History, University of Leeds, 1977.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]