Junaci Pavlove ulice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Junaci Pavlove ulice
PaulStreetBoysBookCover.jpg
Korice mađarskoga izdanja
Naziv izvornika A Pál utcai fiúk
Autor Ferenc Molnár
Država Mađarska
Jezik mađarski jezik (izvorno)
Rod
(stil, žanr)
Dječji roman
Datum (godina)
izdanja
1906.

Junaci Pavlove ulice je dječji roman Ferenca Molnára, koji je proslavio ovoga autora. Prvi put je objavljen 1906. godine na mađarskom jeziku. Godine 1968. po ovoj knjizi snimljen je i istoimeni film.[1]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Roman govori o rivalstvu dvaju družina i njihovoj borbi za životni prostor. Jedna je družina Dječaka Pavlove ulice u čiji sastav ulazi i kit-udruženje, a druga je Družina crvenih košulja. Kit-udruženje je nastalo tako što su njegovi članovi skupljali materijal kit s prozora, nakon čega su morali lopticu kita držati u svom džepu i svakodnevno ga žvakati.

Njihov vođa je bio Vajs, da bi ga kasnije zamijenio Kolnai. Članovi su bili slijedeći: Vajs, Kolnai, Čele, Čonakoš, Gereb, Barabaš, Nemeček, Rihter i Lesik. Predsjednik Dječaka Pavlove ulice bio je Boka. Družina crvenih košulja sastojala se od slijedećih članova: Feri Ač, njihov vođa, dva Pastora i drugi. Nemeček je bio taj koji je spasio družinu od crvenih košulja tako što je oborio Feri Ača u pokušaju da oslobodi svoju družinu. Gereb je izdao družinu.

Radnja se događa u Budimpešti, krajem 19. stoljeća.

Roman se završava tragično, tj. Nemeček se poslije svih žrtvi za družinu (tri puta je upao u vodu) razbolio i umro.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]