Jurica Galić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Jurica Galić (Juka) (Split, 1976.),[1] hrvatski profesionalni fotograf, svjetski putnik, bloger, putopisac, kolumnist, urednik dokumentarnog serijala Nomad, te suradnik Meridijana i portala DalmacijaDanas te YouTuber iz Splita.[2] Po struci je poštansko-telekomunikacijski tehničar. Osnovao je udrugu The Mladichi, koja ne promovira samo ljubav prema voljenom klubu nego i avanturizam, putovanja, ekologiju i fotografije. Članke je objavio i u časopisu Meridijani, mjesečniku za prosvjetnu populaciju, preporučenom štivu u školama od Ministarstva kulture. Planira iz putovanja po Južnoj Americi napraviti dokumentarac, putopis, fotogaleriju i niz tribina po Hrvatskoj.[3] Omiljene fotografske teme su mu ulična i portretna fotografija, nepristupačni dijelovi planete i ostatci misterioznih naroda i civilizacija, afrička divljina u vrijeme velikih migracija sisavaca, a izbjegava turističke teme. Član Foto kluba Split. Izlagao samostalno sedam puta, od čega pet puta u vlastitoj organizaciji i dva puta odobrenjem umjetničkih vijeća.[1] Jurica Galić Juka bio je u Pripjatu 2018. godine.[4]

Wikicitati „Pripjat je posjetio pod vodstvom Nikolaja Fomina, pionirom alternativnih i ilegalnih ulazaka u Zonu na samim počecima. Živ je i zdrav, 'ne svijetli' i danas ima legalnu licencu za uvođenje putnika u Pripjat. Po nas je došao u 7 ujutro u Kijev, svojim kombijem nas je odveo na 'radioaktivni izlet' i vratio nas je predvečer. Od Kijeva do Pripjata ima oko 3 sata vožnje i tu smo uslugu, zajedno s ulaznicom, platili oko 100 eura po osobi. Sada, nakon HBO ludila, pretpostavljam da će cijene višestruko porasti. U Zonu možete ući i ilegalno, ali vam prijeti velika novčana kazna ako vas čuvari ili vojska uhvate. Do Pripjata se prolazi kroz čak tri sigurnosne zone koje nadzire naoružana vojska. Moram napomenuti da smo s Nikolajem vidjeli više od mnogih drugih koji se uglavnom zadovolje klasikom: bolnicom, školom, bazenom, lunaparkom i radarskim sustavom 'Duga 1'. Nama je bilo dozvoljeno penjanje po neboderima i ulazak u brojne stanove, čime smo ovjekovječili i razmjere osobne, ljudske tragedije. Ni slučajno nemojte ići u Crvenu šumu. To je mjesto koje je izuzetno radioaktivno i dan-danas. Crvena šuma je označena i ograđena, ali neodgovorna osoba se lako može naći tamo ako to i odluči. Same ulice Pripjata su radioaktivno čiste, ali ipak nemojte u gusto raslinje, a pogotovo ne dirajte mahovinu. Jako apsorbira radijaciju. I ništa s terena ne uzimajte i ne dirajte. Postoje neki metali koji su promakli čistačima područja, a znaju biti radioaktivni, poput kopče od vatrogasnog pojasa na koji smo naletjeli u školi. Geigerov brojač je ludovao u njegovoj blizini”
(Jurica Galić Juka za Index ispričao svoje dojmove s putovanja.)

Rani život[uredi VE | uredi]

Karijera[uredi VE | uredi]

U drugim medijima[uredi VE | uredi]

Privatni život[uredi VE | uredi]

Nagrade[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Rade Popadić: INTERVJU Jurica Galić Juka Skoro sam plakao kada sam se odricao nekih radova za izložbu “People of the world” Dalmacija danas. 26. lipnja 2018. Pristupljeno 9. travnja 2019.
  2. D.D.: Poznati splitski pustolovac i bloger poslao ponudu momku koji je teći dao novi smisao, Dalmacija danas. 9. travnja 2019. Pristupljeno 9. travnja 2019.
  3. Lenka Gospodnetić: Kako je splitski redar, osnivač popularnih Mladicha, postao svjetski putnik: Juka se sprema na putovanje života!, Slobodna Dalmacija. 11. listopada 2017. Pristupljeno 9. travnja 2019.
  4. Ramić, Ivana (14. lipnja 2019.). Splićanin bio u černobilskoj zoni: "Još je itekako opasno, jedno mjesto posebno". Index pristupljeno 27. lipnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]