Kada

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Kada s nogama

Kada je prostrana posuda za kupanje, ugrađena u kupaonici. Proizvodi se od raznih materijala, od kojih je najčešći emajl. Vjeruje se da su prve kade proizvedene i korištene u 2. tisućljeću pr. Kr. u Knososu.

Kada može imati noge ili biti bez njih, tj. biti ugrađena u kupaonici. Na rub kade mogu se pričvrstiti dijelovi u obliku polica na koje se stavljaju: šamponi, sapuni ili drugi potrebni artikli koji se nalaze u kupaonici, a služe za održavanje higijene. Posebna vrsta kade za opuštanje i/ili liječenje je jacuzzi.

Najraniji dokumentirani vodovodni sustavi za kupanje potječu iz otprilike 3300. godine prije Krista, kada su bakrene vodovodne cijevi otkrivene ispod palače u drevnoj Europi.[1] Dokazi o najranijoj preživjeloj kadi za osobnu upotrebu pronađeni su na otoku Kreti, gdje je pronađena kada na postolju duga 1,5 m izrađena od stvrdnute keramike.

Kada s nogama, koja je dosegla vrhunac popularnosti krajem 19. stoljeća, nastala je sredinom 18. stoljeća, kada je dizajn kade i nogu nastao u Nizozemskoj, vjerojatno umjetnički inspiriran kineskim motivom zmaja koji drži dragi kamen. Dizajn se proširio u Englesku, gdje je stekao veliku popularnost među plemstvom, baš kao što je kupanje postajalo sve modernije. Prve kade u Engleskoj obično su bile izrađene od lijevanog željeza, ili čak od kositra i bakra s nanesenom bojom koja se s vremenom ljuštila.

Škotski izumitelj David Buick izumio je postupak za lijepljenje porculanskog emajla za lijevano željezo 1880-ih dok je radio za tvrtku „Alexander Manufacturing Company” u Detroitu.[2] Tvrtka, kao i druge, uključujući „Kohler Company” i „J.L. Mott Iron Works”, počele su uspješno prodavati porculanske emajlirane kade od lijevanog željeza, proces koji je uglavnom ostao isti i danas. Rana Kohlerova kada reklamiran je kao "kućna kada/kada za šurenje svinja". Upotreba objekta kao kade za svinje smatrala se važnijom marketinškom točkom od sposobnosti da funkcionira kao kada.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Yannopoulos, Stavros; Yapijakis, Christos; Kaiafa-Saropoulou, Asimina; Antoniou, George; Angelakis, Andreas N. (2017-02-14). „History of sanitation and hygiene technologies in the Hellenic world”. Journal of Water, Sanitation and Hygiene for Development. IWA Publishing. 7 (2): 163—180. ISSN 2043-9083. doi:10.2166/washdev.2017.178.
  2. Pelfrey, William (2006). Billy, Alfred, and General Motors: The Story of Two Unique Men, a Legendary Company, and a Remarkable Time in American History. AMACOM Div American Mgmt Assn. str. 315.