Kako su komunisti osvojili vlast: 1944. – 1946.

Izvor: Wikipedija

Kako su komunisti osvojili vlast: 1944. – 1946. naslov je knjige slovenske povjesničarke Jerca Vodušek Starič. U knjizi opisuje ciljeve jugoslavenskih komunista u Sloveniji koji su oružanu borbu u Drugom svjetskom ratu maskirali lažnim imenom pokreta “Osvobodilna fronta”. U knjizi opisuje kako su hrvatski i srpski komunisti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj oružanu borbu maskirali identičnim lažnim imenom takozvanog "Narodnooslobodilačkog pokreta".

Uz brojne izvorne dokumente objašnjava kako su jugoslavenski komunisti svoje ciljeve i svoj totalitarni režim ostvarili na kraju rata revolucionarnim terorom. U knjizi se navodi da jugokomunisti nisu imali obzira prema političkim protivnicima, “klasnom neprijatelju”, i prema političkim protivnicima.Prema revolucionarnoj pragmatici neprijatelje se nije smatralo ljudima, sve metode ugnjetavanja bile su dopuštene čovjek: osobe su smatrane samo kao smetnja koju je trebalo ubiti i zatrti.

Slogan “klasna borba” bila je za jugokomuniste pokriće za progon, “preodgoj” i ubijanje nedužnih ljudi.

Knjiga skida mit proklamacija jugoslavenskih lažnih antifašista, “boraca za slobodu, pravdu i jednakost” nego otkriva da je bila krvava borba za vlast titoista.

Knjiga je izvorno objavljena 2007. godine.

Hrvatsko izdanje[uredi | uredi kôd]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Kako su komunisti osvojili vlast: 1944. – 1946. koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.