Kansai

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Kansai, regija)
Kansai


関西地方 Kansai-chihō

Kansai na karti Japana
 
Zemlja: Japan
Prefektura: 7
Stanovništvo: 22.732.176
Površina: 33.109.900 km²
Gustoća stanovništva 686 st./km²

Kansai često zvana i Kinki (japanski: 関西地方 Kansai-chihō) je regija na Honshuu, najvećem japanskom otoku. Nalazi se u središnjem južnom dijelu otoka i obuhvaća sedam prefektura: Mie, Naru, Wakayamu, Kyoto, Osaku, Hyōgo i Shigau Iako su se nazivi Kansai i Kinki mijenjali kroz povijest, stručnjaci se slažu da je to jedna te ista regija. Keihanshin je urbano područje koje čine gradovi Kobe, Osaka i Kyoto te je drugo najveće naseljeno područje Japana.

O regiji[uredi | uredi kôd]

Regija Kansai je kulturno i povijesno središte Japana s ukupno 11 % površine i s oko 22 milijuna stanovnika. Srž razvoja regije su upravo tri nabrojena grada, Kobe, Osaka i Kyoto. Proteže se od Seta, Unutarnjeg mora, obuhvaćajući jezero Biwa, do Japanskog mora na sjeveru, poluotoka Kii i Tihog oceana na jugu i na istoku do planine Ibuki i zaljeva Ise. Tu još spadaju i sprud Amanohashidate i otok Awaji.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kansai regija ima bogatu povijest, od samih početaka stvaranja japanskog naroda do današnjih dana. Što se tiče površine regije ona je se mijenjala iz razdoblja u razdoblje. Najveći prosperitet ova regija je doživjela u razdoblju Heiana kada je glavni grad Japana bio Kyoto.

Prefekture[uredi | uredi kôd]

Regija Kansai ima sedam regija, a to su:

  1. Mie
  2. Nara
  3. flag}} Wakayama
  4. flag}} Kyoto
  5. flag}} Osaka
  6. Hyōgo
  7. flag}} Shiga

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Regija Kansai