Kapela sv. Ivana od Boga u Ičićima

Izvor: Wikipedija
Kapela sv. Ivana od Boga
Kapela sv. Ivana od Boga
Kapela sv. Ivana od Boga
Kapela sv. Ivana od Boga
Lokacija Ičići
Religija Katoličanstvo

Kapela sv. Ivana od Boga preuređena je nekadašnja obiteljska kuća supružnika Robić u Ičićima.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Župa u Ičićima, utemeljena 25. ožujka 1970. godine odlukom riječko-senjskog biskupa dr. Viktora Burića, posvećena je sv. Josipu, kojeg slavimo 19. ožujka i kao zaštitnika Hrvatske. Ičići nemaju župne crkve te je za bogoslužje u kući Robić uređena kapela sv. Ivana od Boga, prva u Hrvatskoj posvećena tome svetcu kojeg slavimo 8. ožujka.

Kuću su oporukom Riječkoj nadbiskupiji kao nadarbinu ostavili supružnici Ivo i Marta Robić. Ivo Robić, glazbenik, rođen je u Garešnici 28. siječnja 1923., a umro je u Rijeci 9. ožujka 2000. Njegova supruga Marta preminula je 2. siječnja 2007. u 87. godini života.

Mjesni Odbor Ičići potakao je postavljanje spomen-ploče Ivi Robiću, koja je otkrivena 6. ožujka 2010. uz šetnicu Lungomare blizu ulaza u marinu.

Župa sv. Josipa u Ičićima nastala je razgraničenjem župe sv. Marka, odnosno veprinačke kapelanije Poljane. Prvotno je kapelica sv. Josipa, uređena u prizemlju iznajmljene privatne kuće Maksa Sodnika, bila središte vjerskoga okupljanja. U dvorištu je bio podignut zvonik izrađen od željeznih cijevi. Kapela je imala drveni oltar nad kojim je bio postavljen kip svetca zaštitnika župe.

Nekadašnja obiteljska kuća supružnika Robić preuređena je u kapelu sv. Ivana od Boga stoga što nije bila dozvoljena gradnja crkve na okućnici. Radove na uređenju kapele vodio je Đuro Puškarić, tadašnji župnik u Ičićima, a blagoslovio ju je 16. studenoga 2003. godine, riječki nadbiskup i metropolita Ivan Devčić. U proslavi je sudjelovalo i osam redovnika Bolničkog reda Milosrdne braće sv. Ivana od Boga iz Graza, koji su sa sobom donijeti relikvije svetca. Oltarnu sliku naslikao je Franjo Ferenčak, akademski slikar iz Vrbovskog, a u dvorištu pred zgradom postavljen je tri metra visoki križ.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]