Karch Kiraly

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "odbojkaš".
(Primjeri uporabe predloška)
Osvojene medalje
Karch Kiraly
Olimpijske igre
Odbojka
zlato Los Angeles 1984. momčadski
zlato Seul 1988. momčadski
Odbojka na pijesku
zlato Atlanta 1996. muški parovi

Charles Frederick Kiraly, poznatiji kao Karch Kiraly (Jaskson, SAD, 3. studenog 1960.) je američki odbojkaš, jedini igrač odbojke u povijesti koji je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u obje olimpijske varijante tog sporta: klasičnoj odbojci te odbojci na pijesku.

Tijekom svoje odbojkaške karijere Kiraly je dominirao sportom u svim nivoma natjecanja: od školske i sveučilišne odbojke, preko klupskih europskih natjecanja pa do reprezentativnih olimpijskih pobjeda i naslova svjetskog prvaka. Njegova svestranost i vladanje svim elementima odbojkaške tehnike i taktike te pobjednički mentalitet isticali su ga tijekom 1980-tih godina kada je predvodio selekcije SAD-a na svim reprezentativnim natjecanjima. Posebno su zapaženi bili nastupi na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine te na Igrama u Seulu 1988. godine kada je predvodio svoju momčad do zlatnih medalja.

Nakon karijere u klasičnoj odbojci Kiraly se s velikim uspjehom prebacio u odbojku na pijesku, gdje je tijekom profesionalne karijere do sada osvojio oko 150 različitih turnira te olimpijsko zlato na Igrama u Atlanti 1996. godine kada je odbojka na pijesku po prvi puta uvedena u olimpijski program. Kiraly se i u svojim kasnim četrdesetim godinama još uvijek (2006. godina) s uspjehom profesionalno bavi odbojkom na pijesku.

Zbog njegovih rezultata i dominacije koju je donio svakoj momčadi za koju je nastupao može se smatrati da je Karch Kiraly jedan od najboljih igrača odbojke u povijesti.

Zanimljivost[uredi | uredi kôd]

  • Kiraly je tijekom karijere u odbojci na pijesku postao prepoznatljiv po kapi roza boje koju neizostavno nosi u svakom meču.