Karcinomski antigen 125

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Karcinomski antigen 125 ili CA 125 je glikoprotein koji je otkriven 1984. godine, a pronađen je u tkivu fetusa, epitelu bronha i bronhiola zdravih osoba. Povišene vrijednosti pronalaze se u serumu i cervikalnom sekretu trudnica, a normalan je sastojak amnionske tekućine. Pomaže u dijagnosticiranju i praćenju liječenja raka jajnika (povišen je u više od 80% slučajeva kod seroznog ovarijalnog karcinoma), a koristi se i nakon CA 19-9, kao "drugi" biljeg za praćenje bolesnika s rakom gušterače. Kako se povećava tumorska masa, tako se povećavaju i razine ovog markera.

Povišene vrijednosti mogu se detektirati s varirajućim stupnjem osjetljivosti kod karcinoma endometrija, cerviksa, dojke, pluća i gastrointestinalnog karcinoma.

Povišene vrijednosti ovog tumorskog biljega mogu se pronaći i kod nekih dobroćudnih bolesti, poput endometrioze, ovarijalne ciste, upale potrbušnice, akutne upale gušterače, akutne upale jajnika i jajovoda.

Očekivane vrijednosti za zdrave žene su do 35 klJ/L.


Literatura[uredi VE | uredi]

  • Šamija, Mirko i suradnici, Onkologija, Medicinska naklada, Zagreb, 2000., ISBN 953-176-109-4


Star of life3.svg Nedovršeni članak Karcinomski antigen 125 koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.