Karel Kryl

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Karel Kryl

Karel Kryl (Kroměříž, 12. travnja 1944. - München, 3. ožujka 1994.), češki kantautor i pjesnik.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen je 12. travnja 1944. u obitelji čija je imovina konfiscirana od strane Čehoslovačke države 1948. godine.[1] Kryl je studirao u industrijskoj školi gdje se specijalizirao u keramici. Diplomirao je 1962. godine. Kryl se preselio u Pragu 1968. godine kao asistent na čehoslovački televiziji. Za vrijeme Praškog proljeća, Kryl je izdao svoj ​​prvi album "Bratříčku zavírej vrátka". Album je objavljen početkom 1969. godine, a ubrzo je bio zabranjen i uklonjen sa polica.

Kryl napušta Čehoslovačku 1969. Njegov drugi album, "Rakovina" je bio zabranjen u Čehoslovačkoj; Međutim, kopije su prokrijumčarene u zemlju te je album postao popularan. Za života je pisao pjesme i na poljskom i njemačkom jeziku.[2]

U studenom 1989. godine, tijekom Baršunaste revolucije, Kryl se vratio u Čehoslovačku da prisustvuju majčinu pogrebu. Isprva je bio oduševljen događajima, ali je kasnije je navodno postao razočaran preobrazbom društva. On je nastavio pisati prosvjedne pjesme kojima je kritizirao političare i druge osobe odgovorne za neuspjeh tranzicije zemalja u demokraciju. Za života je izdao 10 albuma. Zbog stanja u zemlji, odlučio se vratiti u Njemačku. Dana 3. ožujka 1994., samo mjesec dana prije svog pedesetog rođendana, Karel Kryl umire od srčanog udara u münchenskoj bolnici.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Kryl, Karel. Životopis. Marlen Kryl pristupljeno 26. prosinca 2015.
  2. Churaň, Milan. KRYL Karel. KDO BYL KDO v našich dějinách ve 20. století. Nakladatelství Libri pristupljeno 26. prosinca 2015.