Karl von Martini

Izvor: Wikipedija
Karl von Martini
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 20. siječnja 1855.
Mjesto rođenja München, Bavarska
Datum smrti 13. kolovoza 1935.
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Karl Ritter von Martini
Supruga Klara Straub
Titule vitez
Opis vojnoga službovanja
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka u Loreni
Trka k moru
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao II. bavarski korpus

Karl Ritter von Martini (München, 20. siječnja 1855.13. kolovoza 1935.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je II. bavarskim korpusom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Karl von Martini rođen je 20. siječnja 1855. godine u Münchenu. Sin je Bernharda Martinija, inače poručnika u bavarskoj vojsci, i Anne Martini rođene Foringer. Martini je u bavarsku vojsku stupio 1876. godine služeći u 1. bavarskoj pješačkoj pukovniji smještenoj u Münchenu. Čin poručnika dostigao je u travnju 1886. godine, dok je u čin satnika unaprijeđen u svibnju 1891. godine. U 1. bavarskoj pješačkoj pukovniji služio je do 1893. godine kada prelazi na službu u bavarski Glavni stožer. U istome služi do 1896. kada postaje načelnikom stožera 5. bavarske divizije. U ožujku iduće 1897. godine promaknut je u čin bojnika, te služi u stožeru II. bavarskog korpusa koji je imao sjedište u Würzburgu.

U ožujku 1901. unaprijeđen je u potpukovnika, te od te iste godine služi u 12. bavarskoj pješačkoj pukovniji. U navedenoj pukovniji nalazi se na službi do travnja 1903. godine kada je imenovan zapovjednikom 12. bavarske pješačke pukovnije. Istodobno s tim imenovanjem promaknut je u čin pukovnika. U listopadu 1905. postaje zapovjednikom 3. bavarske pješačke brigade, te je unaprijeđen u čin general bojnika. Dužnost zapovjednika 3. bavarske pješačke brigade obnaša do kolovoza 1909. kada je imenovan zapovjednikom 6. bavarske pješačke divizije sa sjedištem u Regensburgu uz istodobno promaknuće u čin general poručnika. U travnju 1912. postaje zapovjednikom II. bavarskog korpusa sa sjedištem stožera u Würzburgu na kojoj dužnosti dočekuje i početak Prvog svjetskog rata. Istodobno je unaprijeđen i u čin generala pješaštva.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata II. bavarski korpus nalazio se u sastavu 6. armije kojom je na Zapadnom bojištu zapovijedao bavarski princ Rupprecht. Zapovijedajući navedenim korpusom Martini sudjeluje u Bitci u Loreni, te u bitkama poznatim pod nazivom Trka k moru. Martini je II. bavarskim korpusom zapovijedao do studenog 1914. kada je umirovljen. Reaktiviran je pred kraj rata kada je u rujnu 1918. imenovan privremenim zapovjednikom I. bavarskog korpusa sa sjedištem u Münchenu.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Martini se ponovno umirovio. Preminuo je 13. kolovoza 1935. godine u 81. godini života. Od kolovoza 1894. bio je oženjen s Klarom Straub s kojom je imao jednu kćer.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Karl von Martini na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Karl von Martini na stranici Deutschland14-18.de