Karl von Wenninger

Izvor: Wikipedija
Karl von Wenninger
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 13. kolovoza 1861.
Mjesto rođenja Berg, Bavarska
Datum smrti 8. rujna 1917.
Mjesto smrti Muncelul, Rumunjska
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Karl Ritter von Wenninger
Supruga Kornelie Prins
Titule vitez
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1880.1917.
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka kod Ypresa
Bitka na Sommi
Bitka kod Arrasa
Bitka kod Marasestija
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao Bavarska konjička divizija
3. bavarska pješačka divizija
XVIII. pričuvni korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Karl Ritter von Wenninger (Berg, 13. kolovoza 1861.Mancelul, 8. rujna 1917.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je Bavarskom konjičkom divizijom, 3. bavarskom pješačkom divizijom, te XVIII. pričuvnim korpusom na Zapadnom i Rumunjskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Karl von Wenninger rođen je 13. kolovoza 1861. u Bergu. Sin je pukovnika Franza Wenningera i Mathilde Forster. Nakon završetka gimnazije stupa u bavarsku vojsku služeći u 2. kraljevskoj bavarskoj pukovniji teškog konjaništva. Od listopada 1888. pohađa Bavarsku vojnu akademiju. Potom, od rujna 1891. pohađa Konjičku akademiju u Münchenu, nakon čega je u travnju 1892. promaknut u čin poručnika. U listopadu 1892. premješten je na službu u 2. kraljevsku bavarsku konjičku brigadu koja je bila smještena u Augsburgu, gdje služi iduće tri godine, do rujna 1895., od kada služi u Glavom stožeru bavarske vojske. U čin konjičkog satnika unaprijeđen je u ožujku 1897., da bi potom od iduće 1898. godine služio u stožeru I. korpusa. Na službi u stožeru I. korpusa nalazi se do 1899. kada postaje zapovjednikom konjičkog eskadrona u 5. kraljevskoj bavarskoj konjičkoj pukovniji. Od 1901. služi u stožeru 3. kraljevske bavarske pješačke divizije, nakon čega od rujna 1902. predaje u Bavarskoj vojnoj akademiji. U listopadu 1903. promaknut je u čin bojnika, dok se od iduće 1904. godine ponovno nalazi na službi u stožeru I. korpusa.

U travnju 1906. Wenninger postaje najprije privremenim, a od srpnja, i trajnim zapovjednikom 1. kraljevske bavarske pukovnije teškog konjaništva. Istodobno je i član povjerenstva za reviziju vojnih propisa. U ožujku 1907. promaknut je u čin potpukovnika, dok dvije godine kasnije, u ožujku 1909., dostiže čin pukovnika. U rujnu 1909. imenovan je zapovjednikom 6. kraljevske bavarske konjičke brigade smještene u Regensburgu, dok u prosincu 1911. postaje bavarskim časnikom za vezu pri njemačkom Glavnom stožeru. Istodobno obnaša i dužnost bavarskog predstavnika u Bundesratu. U ožujku 1912. promaknut je u čin general bojnika, dok u rujnu 1913. dobiva plemićku titulu.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Wenninger obnaša dužnost bavarskog predstavnika pri njemačkom Glavnom stožeru. U rujnu 1914. unaprijeđen je u čin general poručnika, dok u studenom te iste godine preuzima zapovjedništvo nad Bavarskom konjičkom divizijom zamijenivši na tom mjestu Otta von Stettena. Zapovijedajući Bavarskom konjičkom divizijom sudjeluje u Prvoj bitci kod Ypresa. U ožujku 1915. imenovan je zapovjednikom 3. bavarske pješačke divizije kojom drži položaje u Artoisu. Tijekom rujna i listopada 1916. sudjeluje u Bitci na Sommi, dok u travnju 1917. sudjeluje u Bitci kod Arrasa. Za uspješno zapovijedanje u travnju bavarski kralj Ludvig III. ga je odlikovao ordenom Maksa Josipa, dok je 1. svibnja 1917. od cara Vilima II. primio orden Pour le Mérite.

Smrt[uredi | uredi kôd]

U lipnju 1917. Wenninger je imenovan zapovjednikom XVIII. pričuvnog korpusa zamijenivši na tom mjestu Kunu von Steubena koji je postao zapovjednikom 11. armije. Zapovijedajući XVIII. korpusom sudjeluje u Bitci kod Marasestija. Tijekom navedene bitke u borbama kod Muncelua Wenninger pogiba 8. rujna 1917. godine.

Wenninger je od srpnja 1889. bio oženjen s Kornelie Prins s kojom je imao kćer i dva sina. Mlađi sin je poginuo kao pilot na Zapadnom bojištu, dok je stariji sin Ralph tijekom rata služio u mornarici. I Ralph Wenninger je tijekom Prvog svjetskog rata, jednako kao i otac, odlikovan najvišim vojnim ordenom Pour le Mérite čime su, izuzevši njemačke prinčeve, postali jedinim ocem i sinom koji su primili to prestižno odlikovanje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Karl von Wenninger na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Karl von Wenninger na stranici Deutschland14-18.de