Katarina Kresal

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodaj "političar".
(Primjeri uporabe predloška)
Katarina Kresal

Katarina Kresal (Ljubljana, 28. siječnja 1973.) je slovenska pravnica i političarka, najpoznatija po tome što je bila predsjednica Liberalne demokracije Slovenije (LDS) i ministrica unutarnjih poslova u vladi Boruta Pahora.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Maturirala je na Gimnaziji Bežigrad u Ljubljani i zatim upisala Pravni fakultet u Ljubljani. Tamo je diplomirala godine 1996. a godine 1999. položila pravosudni ispit. Trenutno je na istom fakultetu upisana na magistarski studij.

Katarina Kresal je na početku karijere bila zaposlena kao pripravnica na Višem sudu u Ljubljani, a zatim je kao savjetnica za gospodarske sporove radila na ljubljanskom Okružnom sudu. Kasnije je kao pravnica radila u Kapitalskoj družbi d.d. te danas raspuštenom Western Wireless International, američkom poduzeću sa sjedištem u Ljubljani. Od godine 2003. radi kao odvjetnik u odvjetničkom uredu Mira Senice. Bavi se gospodarskim, korporacijskim, stečajnim i autorskim pravom. Članica je nadzornih odbora nekoliko poduzeća. U 2012. godini osnovala je Europski centar za rješavanje sukoba (ECDR), koji se bavi alternativnim rješavanjem sukoba.

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Kresal se u ožujku 2007. kandidirala za predsjednicu Liberalne demokracije Slovenije i bila izabrana 30. lipnja 2007. sa 287 od 329 glasova delegata na stranačkoj konvenciji.Na slovenskim parlamentarnim izborima 2008. izabrana je u Državni zbor.U studenom iste godine, ona je postala ministricom unutarnjih poslova u vladi Boruta Pahora . U kolovozu 2011., ona je podnijela ostavku na mjesto ministrice unutarnjih poslova zbog izvještaja komisije za suzbijanje korupcije, koja je navela, da postoje elementi nepravilnosti u ugovoru koje je njeno ministarstvo sklopilo o iznajmljivanju prostorija koje pripadaju Ministarstvu unutrašnjih poslova.[1] Dana 12. siječnja 2010. je proglašena slovenskom Ženom godine za 2009. godinu. Nagradu svake godine dodjeljuju čitatelji Jane, najstarijeg slovenskog časopisa za žene. [2] Dana 15. prosinca 2011. Kresal je dala neopozivu ostavku kao predsjednica SPD nakon što stranka nije uspjela osigurati sebi ulazak u Narodnoj skupštini na parlamentarnim izborima 2011.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1]
  2. Minister Kresal Chosen Woman of the Year. Slovenian Press Agency. 12. siječnja 2010. Pristupljeno 12. siječnja 2010.
  3. [2]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Katarina Kresal