Kilperik II. Burgundski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Kilperik II. (lat. Chilpericus) (oko 450.493.) bio je kralj Burgunda (Drugo Burgundsko Kraljevstvo) između 473.i 493. godine.

Kilperik je bio sin burgundskog kralja Gundioka i nećak gospodara Zapadnog Rimskog Carstva Ricimera. Braća su mu bili Gundobad, Gundomar (Godomar) i Godegizel. Kad je Gundiok umro 473. godine, Gundiokova burgundska država podijeljena je njegovoj četvorici nasljednika. Gundobadova državina imala je sjedište u Lyonu, Kilperikova u Valenceu, Gundomarova u Viennei i Godegizelova u Viennei i Ženevi).

Kilperik je prvog ljeta dok je vladao bio vazalom magisteru militumu Zapadnog Rimskog Carstva Ekdiciju, a potom se osamostalio. Uskoro se sukobio s bratom Gundobadom, koji ga je 486. uklonio i zauzeo njegove zemlje. Naposljetku ga je Gundobad ubio 493. a suprugu mu udavio.

Kilperikove dvije kćeri su se uspjele spasiti. Starija kćer Kroma se zaredila i postala redovnicom. Klotilda je izbjegla u franačke zemlje. Ondje se udala za njihova kralja Klodviga I., gdje je spremila uzvrat stricu Gundobadu, potičući supruga i sinove na rat protiv njega.

Izvori[uredi | uredi kôd]