Klara Jakovčević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Klara Jakovčević
Rođenje 4. travnja 1945.
Mjesto rođenja Subotica
Smrt 15. lipnja 2016.
Subotica
Prebivalište Subotica
Polje Ekonomija
Institucija Ekonomski fakultet u Subotici

Klara Jakovčević (Subotica, 4. travnja 1945. - Subotica, 15. lipnja 2016.), sveučilišna profesorica, ekonomistica, članica ekonomskih, znanstvenih i pravosudnih ustanova iz redova bačkih Hrvata.

Kći je Stevana i Cecilije rođ. Andrašić, sestra Marije Grasl. U Subotici je završila osnovnu i srednju ekonomsku školu. Diplomirala na Ekonomskom fakultetu, kao najbolja studentica novosadskog sveučilišta, prosječne ocjene 10. Magistrirala i doktorirala na mikroekonomskim temama, u svezi s teorijom graničnih troškova i produktivnosti rada. Radila u Kreditnoj banci u Subotici, pa na Ekonomskom fakultetu u Subotici gdje je predavala Ekonomiku poduzeća. Predavala je u Novom Sadu na Pravnom fakultetu, na Ekonomskom fakultetu i na Višoj ekonomskoj komercijalnoj školi. Bila je članica uredništva časopisa ekonomista Vojvodine Privredna izgradnja, bila je sutkinja porotnica na Višem privrednom sudu u Beogradu. Članica je Društva ekonomista Srbije te Hrvatskog akademskog društva iz Subotice.

Napisala je sedam monografija i suautorica je osam sveučilišnih udžbenika. Objavila više od stotinu znanstvenih i stručnih radova.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Leksikon podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca 11 J, Subotica: Hrvatsko akademsko društvo, 2011., D. Lončar: Jakovčević, Klara, s. 19.-20.