Klinopis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ploča s klinovim pismom

Klinasto pismo, Klinovo pismo ili klinopis je jedan od najranijih pisama. Stvorili su ga Sumerani u kasnom 4. tisućljeću pr. n. e., kao sustav piktograma. Vremenom, piktogrami su pojednostavljeni i postali apstraktnima.

Klinovim pismom se pisalo po glinenim pločicama, u koje su se utiskivali znakovi komadom trske (stilusom). Otisci su imali oblik klina, po čemu je pismo i dobilo ime.

Povijest[uredi VE | uredi]

Sustav pisanja klinovim pismom je nastao vjerojatno oko 3000 pr. Kr.[1] u Sumeru; poslijednja upotreba se bilježi godine 75.[2].

Sumerski natpis u arhaičnom monumentalnom stilu (oko 26. stoljeća pr. Kr.)

Klinovo pismo je prošlo bitne promjene kroz razdoblje od više od dva tisućljeća. Sljedeća slika prikazuje razvoj znaka SAG "glava" (Borger nr. 184, U+12295).

Razvoj klinovog simbola SAG "glava", 3000 pr. Kr. – 1000 pr. Kr.

Stadij 1 prikazuje piktogram kako je crtan oko 3000 pr. Kr. Stadij 2 je rotirani piktogram, kakav se upotrebljavao oko 2800 pr. Kr. Stadij 3 je apskraktni glif u arhaičnim monumentalnim natpisima, iz oko 2600 pr. Kr., a stadij 4 je znak kako je pisan u glini, u isto vrijeme kao i stadij 3. Stadij 5 predstavlja kasno 3. tisućljeće pr. Kr.; stadij 6 je staroasirski znak ranog 2. tisućljeća, kako su ga koristili Hetiti. Stadij 7 je pojednostavljen znak kakvog su pisali asirski pisari u ranom 1. tisućljeću pr. Kr. sve do izumiranja pisma.

Znakovi[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. The Origin and Development of the Cuneiform System of Writing, Samuel Noah Kramer, Thirty Nine Firsts In Recorded History, str. 381-383
  2. Adkins, Lesley (2003). Empires of the Plain, str. str. 47, HarperCollins ISBN 0-00-712899-1

Poveznice[uredi VE | uredi]

Drugi projekti Wikimedije[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: klinovo pismo

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]