Književni petak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Književni petak je književno-kulturno-znanstvena manifestacija koja se održava u Zagrebu, u Hrvatskoj. Ova je književna tribina osnovana radi popularizacije knjige.

Prvi se je put održao 4. studenoga 1955. godine. Promijenio je nekoliko mjesta održavanja. Prvi se održao u Radničkoj biblioteci na Krešimirovom trgu. Sljedeća je bila Medulićeva ulica, pa Gradska knjižnica u Novinarskom domu. Kad je Gradska knjižnica preselila, s njom je i Književni petak promijenio mjesto održavanja. Tad se održavao u čitaonici na 1. katu Starčevićevog doma. Naposljetku se održava na 3. katu u Galeriji Kupoli, gdje se i danas održava.

Književni je petak ugostio mnoga poznata književnička imena. Osim hrvatskih, na ovoj su književnoj večeri gostovali poznati inozemni književnici kao što su Jiří Menzel, Jean Paul Sartre, Günter Grass, Alain Finkelkraut, Ismail Kadare, Gay Gavriel Kay, mladi irski književnici, Claudio Magris, Jevgenij Paščenko i dr., a osim književnika, gostovali su ini umjetnici, kulturnjaci i znanstvenici.

Radi izbjegavanja suhoparnosti stereotipnih književnih večeri koje nisu bile trajno privlačile slušateljstvo, na ovoj se književnoj večeri dopustilo slaganje i neslaganje, polemiziranje, raspravljanje, izlazak izvan tema, pa se govorilo i o jeziku, likovnoj umjetnosti, sociologiji, baletu, filozofiji, radio-drami i dr.

Urednici[uredi | uredi kôd]

(popis nepotpun)

  • Vera Mudri-Škunca
  • Tonči Valentić

Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]