Knut Emil Lundmark

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Knut Lundmark 1908.

Knut Emil Lundmark (Älvsbyn, 14. lipnja 1889.Lund, 23. travnja 1958.), švedski astronom, profesor astronomije i voditelj opservatorija Sveučilišta Lund 1929.1955.

Lundmark je stekao astronomsko obrazovanje na opsertvatoriju Sveučilišta Uppsala. Dizertacija (1920.) mu je bila: Veze kuglastih skupova i spiralnih maglica sa zvjezdanim sustavima. Godine 1920. radio je na nekoliko opservatorija u SAD-u, uglavnom na Opservatoriju Lick i Opservatoriju Mount Wilson.

Lundmark je bio jedan od pionira suvremenih istraživanja galaktika i njihovih udaljenosti. Jedan je od prvih koji su naslutili da su galaktike daleki zvjezdani sustavi na golemim udaljenostima i da to nisu objekti iz naše galaksije, Mliječnog puta. Godine 1919. odredio je da udaljenost do M31Andromedine maglice iznosi 650.000 svjetlosnih godina (što je približno jedna četvrtina od danas prihvaćene vrijednosti), koristeći se magnitudama novih zvijezda otkrivenih u M31 koje je usporedio s novim zvijezdama u našoj blizini, čije su udaljenosti bile poznate. Lundmarkovi su radovi kasnije imali utjecaja u čuvenoj Velikoj debati.

Lundmark je također proučavao raspodjelu svjetla što ga odašilju galaktike i otkrio je da se ta distribucija može dobro protumačiti jedino ako galaktike sadrže goleme količine tamnih oblaka koji ometaju širenje svjetlosti.

Nakon 1930-ih, bio je vodeći pisac među profesionalnim švedskim astronomima na području popularne astronomije. Često se pojavljivao na švedskom državnom radiju vodeći programe s temama popularne astronomije i povijesti znanosti. Mnoge naraštaje Šveđana uspio je zaraziti zanimanjem za astronomiju.

Po njemu je nazvan krater Lundmark na Mjesecu, a Wolf-Lundmark-Melotte galaksija po njemu, Maxu Wolfu i Philibertu Jacquesu Meloteu.


Poveznice[uredi | uredi kôd]


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • [1] - Fotografija: Knut Lundmark na Opservatoriju Lund 1937. godine
  • [2] - Povijest Opservatorija Uppsala - Astronomy in Sweden 1860-1940
  • [3] - Veza između crvenog pomaka galaktika i njihove udaljenosti