Automobili po klasama

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Kompaktna klasa)
Automobil niske klase - Smart Fortwo
Automobil kompaktne klase - Volkswagen Golf
Automobil srednje klase - BMW serije 3
Automobil više srednje klase - Audi A6
Automobil visoke klase - Maybach 57 i 62

Automobili se definiraju u pet klasa.

Klase[uredi | uredi kôd]

Niska klasa[uredi | uredi kôd]

Niska klasa obuhvaća male gradske automobile i microvanove, koji su veličinom manji od automobila ostalih klasa, a cijenom najpristupačniji.Razlikuju se vrlo mali - micro,poput Honde Jazz - ali i mali koji maksimalno oponašaju veće - supermini,poput Peugeota 206

Niža srednja/kompaktna klasa[uredi | uredi kôd]

Niža srednja ili kompaktna klasa obuhvaća automobile, koji su veličinom veći od malih gradskih automobila, a manji od onih srednje klase. Ta se klasa popularno naziva i golf-klasa, jer je najpopularniji automobil u njoj Volkswagen Golf, a vrlo često "klasa 4 metra" po karakterističnoj dužini.

Srednja klasa[uredi | uredi kôd]

Srednja klasa obuhvaća vozila veličinom veća od od kompakta, a manja od više srednje klase, koji su potpuno inženjerski razvijeni, bez prikrate. Ta klasa obuhvaća automobile od jeftinijih poput Toyote Avensis do skupljih, dopunjenih luksuznim spektrom, poput Audija A4, Mercedesa C-klase i BMW-a serije 3.

Viša srednja klasa[uredi | uredi kôd]

Viša srednja klasa obuhvaća vozila veća od srednje klase, a manja od visoke. Ta se klasa naziva i business-klasa, jer je popularna među uspješnim poslovnim ljudima, a u njoj su automobili poput Audija A6, Mercedesa E-klase i BMW-a serije 5. Osim spomenutog, od definicijskih značajki najčešće se spominje kakvoća sklopova, napose unutrašnjosti i kokpita te opća kategoričnost koju je teško definirati. Velike su varijacije u ponudi u ovoj klasi, znakovito za proizvođače i zemlju podrijetla. Klasom, zbog spomenutog, dominiraju njemački proizvođači.

Visoka klasa[uredi | uredi kôd]

Visoka klasa obuhvaća potpuno razvijene, suverene, luksuzne automobile, koji udovoljavaju svim zahtjevima, veličinom i luksuzom nadmašuju sve ostale klase, a obuhvaća luksuzna vozila od onih poput Audija A8, Mercedesove S-klase, preko većeg i kategoričnog Rolls-Roycea pa sve do superluksuznih fenomena poput Maybacha. Klasa se često nazivala klasom 5 metara po znakovitoj dužini, misleći na osnovnu luksuznu klasu.

Klase automobila po europskoj komisiji[uredi | uredi kôd]

  Primjer
A: Gradski automobil Smart Fortwo
B: Niska klasa Fiat Punto
C: Srednja klasa VW Golf
D: Viša srednja klasa Opel Vectra
E: Viša klasa Audi A6
F: Luksuzna klasa Mercedes S-klasa
S: Sportski automobil Ferrari F430
M: Minivan Renault Espace
J: Terenci (Sports Utility Vehicle - SUV) Suzuki Vitara

Iznimni slučajevi[uredi | uredi kôd]

Iako se klasa većine automobila može precizno definirati, postoje i iznimni slučajevi poput onog s Mercedesom A-klase, koji veličinom pripada gradskim automobilima, dakle niskoj klasi, ali cijena i uređenje unutrašnjosti su mu na razini niže srednje klase. Isti slučaj je sa Škodom Superb, koja je na granici D i E segmenta.

Pojedini sportski automobili poput Ferrarija i nekih modela Maseratija ili Porschea se isključivo zbog svoje cijene nalaze u rangu visoke klase, jer su dimenzijama najčešće identični automobilima srednje klase.