Korčulanski kodeks

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Korčulanski kodeks
Stranica Korčulanskog kodeksa

Korčulanski kodeks je srednjovjekovna kompilacija tekstova iz druge polovice 12. stoljeća.

Sadržaj[uredi VE | uredi]

U kodeksu su ekscerpirana ili fragmentirana razna djela, npr. Povijest Jeruzalema Josipa Flavija, dvije stranice iz djela Pavla Đakona Historia Langobardorum, dio Kronike Izidora Seviljskog i još nekoliko srednjovjekovnih crkvenih djela. Također, dio rukopisa zauzima prijepis iz Liber pontificalis od pape Siricija (384.-399.) do Hadrijana IV (1154.-1159.).[1] U taj popis papa upisane su bilješke za hrvatsku ranosrednjovjekovnu povijest, npr. o miru između Hrvata i Bugara (u vrijeme pape Ivana X.), pri čemu su se Hrvati obvezali biti trajnim "podložnicima sv. Petra". Važan podatak predstavlja zakletva Krešimira III. koji je paprinskom legatu Majnardu zajedno s dvanaest župana prisegnuo da nije dao ubiti svog brata Gojslava. Njezin prijevod s latinskoga glasi:

Wikicitati „Aleksandar II. (...) čuo je o Krešimiru, vladaru Hrvata, da je u zloj namjeri dao ubiti svoga brata Gojslava i (zato je) poslao legata Majnarda, pobožna naime čovjeka, da svojom mudrošću ispita da li je to tako. Taj došavši primi od njega (Krešimira) opravdanje tako što mu se (Krešimir) zakleo s dvanaest svojih župana da nije odgovoran za taj zločin pa je on (Krešimir) pomiren ponovno stekao vlast nad tom zemljom od strane svetoga Petra apostola.[2]

Prema Vinku Foretiću, prvom istraživaču kodeksa, stilizacija ovoga odlomka je nejasna. Odlomak se može shvatiti bilo tako da se Krešimir III. zakleo da on nije sudjelovao u umorstvu, bilo tako da se Krešimir zakleo da neće ustrajati u grijehu.[3] Konačno, kodeks donosi nekoliko vijesti o splitskim crkvenim saborima u 11. stoljeću, te o krunjenju Zvonimira za kralja.

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Klaić, Nada, Povijest Hrvata u ranom srednjem vijeku, Zagreb, 1971, str. 16
  2. Margetić, Lujo, Hrvatska i crkva u srednjem vijeku, Zagreb-Rijeka 2000, str. 73.
  3. Foretić, Vinko, "Korčulanski kodeks 12. stoljeća i vijesti iz doba hrvatske narodne dinastije u njemu", Starine 46 (1956), str. 23-44.