Korijenski korisnik

Izvor: Wikipedija

Korijenski korisnik, korijen, superkorisnik je poseban korisnički račun u operacijskim sustavima kao UNIX koji ima neograničene povlastice.[1] Ime ove vrste računa ovisi o vrsti operacijskog sustava, na engleskom root, administrator, admin ili supervisor. Korijenski korisnici se tako zovu i na sustavima Linux, AIX, System z, a pandan na Windowsu je administrator.[2]

Ipak, stvarno ime računa nije čimbenik koji određuje. Na Unixolikim sustavima primjerice korisnik s korisničkim identifikatorom (UID) pisan ništicom je korijenski korisnik, bez obzira na ime tog računa.;[3] a u sustavima koji primjenjuju pristup nadzoru zasnovan na ulozi (RBAC) svaki korisnik s ulogom korijenskog korisnika (ili njegovih istoznačnica) mogu izvršiti sve akcije korijenskog računa. Načelo najmanje povlastice preporučuje da većina korisnika i aplikacija djeluju kao obični korisnički račun kad rade, zato što korijenski je račun u mogućnosti napraviti neograničene, ponekad štetne promjene diljem sustava.

Na Unixolikim računalnim sustavima (poput Linuxa), root je konvencijsko ime korisnika koji ima sva prava ili dopuštenja (nad svim datotekama i programima) u svim načinima (pojedinačni ili višekorisnički). Druga imena su baron u BeOSu i avatar na nekim inačicama Unixa.[4] BSD često korisničkom računu oznake toor ("root" pisano unatrag) pored "root"-a.[5] Bez obzira na ime, korijenski korisnik uvijek ima korisnički identifikator 0. Korijenski korisnik može napraviti mnogo stvari koje obični korisnik ne može, kao što je promjena vlasništva datoteka i povezivanje na mrežne portove numerirane brojkama manjih od 1024.

Vidi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Appleova podrška Directory Access: O korijenskom korisniku (pristupljeno 1. veljače 2019.)
  2. IBM-ova podrška - Centar znanja: Instaliranje kao korijenski korisnik ili nekorijenski korisnik (pristupljeno 1. veljače 2019.)
  3. getpwuid. opengroup.org. Pristupljeno 12. siječnja 2019.
  4. The Jargon File (version 4.4.7), catb.org (eng.)
  5. (eng.)"What is this UID 0 toor account?", freebsd.org