Krvni serum

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

U krvi, serum je komponenta koja se ne sastoji od krvnih stanica (serum ne sadrži bijele i crvene krvne stanice) i faktora zgrušavanja. On je krvna plazma iz koje su odstranjeni fibrinogeni. Serum obuhvaća sve proteine koji ne sudjeluju u zgrušavanju krvi (koagulaciji) i sve elektrolite, antitijela, antigene, hormone, i druge egzogene tvari (npr. lijekove i mikroorganizme).

Ispitivanjem seruma se bavi serologija. Ona može obuhvaćati proteomiku. Serum se koristi u brojnim dijagnostičkim testovima, kao i za određivanje krvne grupe.

Krv se centrifugira da bi se odstranile stanične komponente. Antikoagulirana krv daje plazmu koja sadrži fibrinogen i faktor zgrušavanja. Koagulirana krv (zgrušana krv) daje serum bez fibrinogena, mada se neki faktori zgrušavanja zadržavaju.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • (2007) Martin, Elizabeth A. (ur.) Concise Medical Dictionary, 7th. Oxford, England: Oxford University Press. Pristupljeno 8. rujna 2009. ISBN 0-19-280697-1
  • Wang, Wendy; Srivastava, Sudhir (2002.). Breslow, Lester (ur.) Serological Markers - Encyclopedia of Public Health, 4.: str. 1088-1090. New York, New York: Macmillan Reference USA. Pristupljeno 1. srpnja 2020.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]