Ksena – princeza ratnica

Izvor: Wikipedija
Xena - princeza ratnica
Naslov izvornika
Xena: Warrior Princess
GlumciLucy Lawless, Renee O'Connor
Država podrijetlaSAD, Novi Zeland
Jezikengleski
Broj epizoda134
Produkcija
Izvršni producent(i)Robert Tapert, Sam Raimi
Trajanje epizode45–48 min
Prikazivanje
TV kućaSyndication
Emitiranje4. rujna 1995.21. svibnja 2001.

Xena - princeza ratnica (eng. Xena: Warrior Princess) je Emmyjem nagrađena američka kultna televizijska serija. Prikazivana je od 15. rujna 1995. do 18. lipnja 2001. na kanalu Syndication.

Nastala je kao spin-off TV serije Hercules: The Legendary Journeys gdje se Xena (Lucy Lawless) pojavljuje u epizodnoj ulozi manjeg značaja. Serija govori o Xeninoj potrazi za iskupljenjem svojih grijeha iz prošlosti, tako što koristi svoje borbene vještine kako bi pomogla ljudima. Gabrielle (Renee O'Connor) je Xenina najbolja prijateljica i njih dvije svuda putuju zajedno. Serija počinje introm:

Originalni Intro: „In a time of ancient gods, warlords and kings, a land in turmoil cried out for a hero. She was Xena, a mighty princess forged in the heat of battle. The power, the passion, the danger. Her courage will change the world.“

Likovi[uredi | uredi kôd]

  • Xena (Lucy Lawless): Nakon što je vojska napala njezino rodno selo Amfipol, i vojnici su ubili njezinog mlađeg brata, započela je svoju okrutnu osvetu, te je i sama postala bezobzirnom ratnicom. Okuplja vojsku ratnika oko sebe i kreće u pljačkaški pohod, gdje je i susrela Herculesa. Spletkom okolnosti je postala pročišćena i odlučila se boriti samo za dobro. U Gabrielle pronalazi vjernu prijateljicu i zamjenu za obitelj koju je izgubila. Ipak, iz prošlosti je zadržala svoju temperamentnu narav, te često proispituje svoju mračnu prošlost.
  • Gabrielle (Renee O'Connor): Na početku serije, naivna i brbljava djevojka iz malog sela Potidaea, koja se pridružuje nevoljkoj Xeni i putuje s njom po cijelom poznatom svijetu. Gabrielle je darovita pripovjedačica, te se često i spašava riječima iz opasnih situacija. Postupno i sama uči borilačke vještine, te se sve manje mora oslanjati na lukavost za izvlačenje iz problema. Tijekom godina s Xenom je prošla kroz brojne probleme i naizgled nerješive situacije.
  • Joxer (Ted Raimi): Sebe smatra velikim ratnikom, ali je zapravo nespretan i netalentiran za borbu, ali je također i dobra srca. On je blizak prijatelj Xene i Gabrielle. Beznadno je zaljubljen u Gabrielle, koja ga vidi samo kao prijatelja. Borbeni oklop koji uvijek nosi je sam napravio, i često mu se raspadne čak i prije same borbe. Joxer je iz Atene i ima dva blizanca.
  • Callisto (Hudson Leick): Kao mlada djevojka je svjedočila Xeninom napadu na njezino selo pri kojem joj je ubijena obitelj. Željna osvete, odrasta u okrutnu ratnicu kojoj je Xena zakleti neprijatelj.
  • Ares (Kevin Smith (novozelandski glumac)): Bog rata, te bivši Xenin mentor, koji ne preza ni pred čim kako bi ostvario svoje ciljeve. U mnogim situacijama pokazuje da ima stvarne osjećaje za Xsenu, koji su mu i uzvraćeni. U jednom trenutku on žrtvuje svoju besmrtnosti za nju.
  • Eve/Livia/reinkarnacija Callisto (Adrienne Wilkinson): Xenina kćer rođena čudesnim začećem.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Ksena – princeza ratnica koji govori o televizijskoj seriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.