Kuća Europe u Zagrebu

Izvor: Wikipedija
Za druga značenja pogledajte Kuća Europe.

Kuća Europe u Zagrebu je informativna ustanova.

Otvorena je ponedjeljka 1. srpnja 2013.,[1] na prvi dan članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Predstavlja mjesto gdje građani mogu dobiti sve informacije o Europskoj uniji i pravima koja im pripadaju kao građanima Europske unije. Druga namjena je da građanima služi za izražavanje mišljenja i diskusija o radu EU-a. Namijenjena je svim građanima i mjesto je dijaloga Europske unije s njenim građanima. U Kući je Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Stalno predstavništvo Europske unije u Republici Hrvatskoj.[2][3][4] Ustanova je otvorena u Ban centru u središtu Zagreba.[1] Otvaranju su nazočili ondašnji hrvatski premijer Zoran Milanović, Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta, Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, Othmar Karas, potpredsjednik EP-a i Viviane Reding, potpredsjednica EK-a, potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Füle.[1]

Prvotna adresa bila je Cesarčeva 6[5] Još kada je otvorena Kuća Europe, koju dijele Europska komisija i Europski parlament, postojala je zamisao da se prostor ispred nje nazove Europskim trgom. Nakon što je uređena Vlaška, Kurelčeva, Cesarčeva i Bakačeva ulica, preimenovani trg otvoren je 25. ožujka 2017., na 60. obljetnicu potpisivanja Rimskih ugovora, koje se uzima za nadnevak osnivanja organizacije preteče Europske unije.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Poslovni dnevnik: U Kući Europe Hrvati mogu doznati sve o pravima građana EU Poslovni dnevnik. 1. srpnja 2013. Pristupljeno 24. rujna 2020.
  2. Otvorena kuća Europe u ZagrebuArhivirana inačica izvorne stranice od 21. srpnja 2017. (Wayback Machine) Europski fondovi. 2. srpnja 2013. . Pristupljeno 24. rujna 2020.
  3. Otvorena kuća Europe u Zagrebu[neaktivna poveznica] Vlada RH. 2. srpnja 2013. stranica neaktivna.
  4. Lana Đurčević: Europska kuća Europski dom Zagreb. nedatirano. . Pristupljeno 24. rujna 2020.
  5. Net.hr: Još jedna ceremonija: Otvorili Kuću Europe u centru ZagrebaArhivirana inačica izvorne stranice od 1. srpnja 2018. (Wayback Machine) Net.hr. 1. srpnja 2013. Pristupljeno 24. rujna 2020.
  6. HINA: Ovaj zagrebački trg od danas i službeno ima novi naziv Večernji list. 25. ožujka 2017. . Pristupljeno 26. travnja 2020.