Kulturna putovanja

Izvor: Wikipedija
Ruski putnik, predmet kulturnog putovanja u tradicionalnoj odjeći zemlje privremenog boravka ( Khartoum, Sudan) 2011.

Kulturno putovanje je vrsta putovanja koja ističe doživljaje života unutar strane kulture, a ne izvan okvira privremenog posjetitelja. Kulturni putnici svoje domaće okruženje ostavljaju kod kuće, donoseći sebe i želju da postanu dio kulture koju posjećuju. Kulturno putovanje ispunjava kulturno istraživanje ili otkrivanje; uključuje transformaciju u načinu života.

Ovu definiciju prvi je upotrijebio Gary Langer Travel to Learn. Transitions Abroad. Transitions Abroad Publishing. 1: 12–15. Ožujak 1977 Prijelazi u inozemstvo . Transitions Abroad Publishing. 1 : 12–15. ožujka 1977. čime je opisao putovanja koja zahtijevaju "prijelaz" na novu razinu razumijevanja i prihvaćanja strane kulture.

Ovaj se pojam često izvrće i zloupotrebljava od strane turističkih agencija, turoperatora i međunarodnih turističkih organizacija. Kultura se prije svega odnosi na ljude, a manje na mjesta ili stvari. Dakle, posjećivanje muzeja, razgledavanje drevnih građevina, sudjelovanje na festivalima i konzumiranje lokalne hrane ne pruža isto iskustvo kao da smo dio same kulture. 

Boravak u lokalnom smještaju ili smještaju kod obitelji te upoznavanju lokalne tradicije s lokalnim stanovništvom koje pobliže upoznajemo oblici su kulturnog putovanja. Cilj kulturnog putovanja je razumijevanje lokalne kulture njezinim iskustvom. [1]

Opreka kulturnom putovanju je turizam, gdje ljudi donose svoja domaća okruženja sa sobom kamo god putuju te primjenjuju na sve što vide. 

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Knoch, Alexander. 15. veljače 2023. Cultural Travel 101. Travel Tips by Alex. Pristupljeno 15. veljače 2023.