Kvirik II. od Kahetije

Izvor: Wikipedija

Kvirik II. od Kahetije, gruz. კვირიკე II (??? - 976.) je bio princ i korepiskop Kahetije u istočnoj Gruziji od 929. do 976. godine. Na prijestolje se uspeo po smrti svog oca Padle II.

Duga vladavina[uredi | uredi kôd]

Većinu svoje duge vladavine proveo je u kontinuiranoj borbi protiv ekspanzionizma kraljeva Abhazije koji vladaju u većem dijelu zapadne i središnje Gruzije i usmjerene na osvajanje Kahetije. Uz pomoć buntovnih kahetskih plemića, Đuro II. čak uspjeva razrješiti Kvirika njegove kneževine u 930-ima.

Leon III.[uredi | uredi kôd]

Kvirik II. uskoro obnavlja krunu u 957. i uspješno se odupire pokušajima Đurinog nasljednika Leona III. da dobije uporište u Kahetiji. Nakon Leonove smrti, za vrijeme jednog od njegovih prodora u Kahetiju (969.), Kvirik iskorištava dinastičke sukobe u Kraljevini Abhaziji kako bi vratio ponovno svoju punu vlast, pa čak i proširuje svoje posjede na zapad.

Bagrat III.[uredi | uredi kôd]

Godine 976., Kvirik je napao Kartliju (središnja Gruzija), zauzima grad Upliscihe i zarobljava gruzijskog bagratidskog princa Bagrata, kojeg je njegov poočim David III. od Taoa namjeravao postaviti na prijestolje Kartlije i Abhazije. Kao odgovor, David je poslao vojsku da kazni Kvirika, protjera ga iz Kartlije i prisili ga da pusti Bagrata.

Naslijednik[uredi | uredi kôd]

Naslijedio ga je sin David.

Izvori[uredi | uredi kôd]