Lakonikum

Izvor: Wikipedija
Lakonikum u rimskoj vili Chedworth

Lakonikum[1][2] bila je suha prostorija za znojenje u rimskim termama, susjedna kaldariju ili toploj sobi. Naziv je dobio kao jedini oblik tople kupke koji su Spartanci priznavali. Laconicum je obično bio kružna prostorija s nišama u osi dijagonala i bio je pokriven stožastim krovom s kružnim otvorom na vrhu, prema Vitruviju (v. 10), s kojeg je mjedeni štit obješen na lance, sposoban da se tako spuštaju i podižu da reguliraju temperaturu.

Slično je sudatoriju, ili parnoj kupelji, gdje se dodaje voda da bi se proizvela para.

Ponekad, kao u starim kupkama u Pompejima, lakonikum se nalazio u apsidi na jednom kraju kaldarija, ali u pravilu je to bila odvojena prostorija s višom temperaturom i nije imala kadu u sebi. Osim hipokausta ispod poda, zid je bio obložen keramičkim dimovodnim cijevima. Najveći lakonikum, oko 75 feet (23 m) u promjeru, bila je ona koju je sagradio Agrippa u Agrippinim termama na južnoj strani Panteona, a spominje je Kasije (liii.23), koji navodi da je, uz ostale radove, izgradio vruću kupelj komora koju je nazvao Laconicum Gymnasium. Gubi se svaki trag ovoj zgradi; ali u dodacima koje je termama u Agripi napravio Septimije Severus, još jedan laconicum je izgrađen južnije, čiji dijelovi još uvijek postoje u takozvanom Arco di Ciambella.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. lakonikum. Struna | Hrvatsko strukovno nazivlje. Pristupljeno 31. svibnja 2023.
  2. (lat. Laconicum, tj. Spartanac, sc. balneum, kupka) laconicum. Charlton T. Lewis. An Elementary Latin Dictionary on Perseus Project.. Cf. Greek grc. πυριατήριον τὸ λακωνικὸν pyriaterion to lakonikon "the Laconian vapour-bath"; grčki: πυριατήριον, grčki: λακωνικόν. Liddell, Henry George; Scott, Robert; A Greek–English Lexicon, Perseus Project.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Lakonikum