Lazar Koliševski

Izvor: Wikipedija
Lazar Koliševski
Spomenik Koliševskom u rodnom gradu.

Lazar Koliševski (Sveti Nikole, 12. veljače 1914.Skoplje, 6. lipnja 2000.), makedonski i jugoslavenski političar. Nakon Titove smrti (1980.) obnašao je funkciju predsjednika SFRJ.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Lazar Koliševski je rođen 12. veljače 1914. godine u makedonskom gradu Sveti Nikole. Član KPJ je postao 1935. godine i ubrzo se pokazao kao jedan od istaknutijih aktivista KPJ.[1] Bio je organizacijski tajnik Okružnog komiteta KPJ za Kragujevac i delegat na Petoj zemaljskoj konferenciji KPJ u Zagrebu 1940. godine.

Od travnja 1941. godine, po zadatku CK KPJ, radio je na organiziranju ustanka u Makedoniji. Kada su u rujnu partijske organizacije Makedonije vraćene iz sastava Bugarske radničke partije (komunista) u sastav KPJ, postao je tajnik Pokrajinskog komiteta KPJ za Makedoniju. Bugarske vlasti su ga uskoro uhitile i osudile na smrt, ali mu je zbog protesta makedonskog stanovništva kazna preinačena u doživotnu robiju. Iz zatvora je pušten nakon pada proosovinske vlade u Bugarskoj u rujnu 1944. godine, nakon čega se vratio u Makedoniju i priključio Narodnooslobodilačkom pokretu.

Poslije rata nalazio se na raznim značajnim funkcijama u Makedoniji i SFRJ kao što su predsjednik Izvršnog vijeća NR Makedonije, Sobranja Makedonije, tajnik Izvršnog komiteta CK SK Makedonije, član CK SKJ, predsjednik saveznog odbora SSRNJ i član Predsjedništva SKJ. U svibnju 1974. godine bio je izabran za člana Predsjedništva CK SKJ i člana Predsjedništva SFRJ. Kada je umro Josip Broz Tito 4. svibnja 1980. godine, Koliševski je bio potpredsjednik Predsjedništva i postao je predsjednik; na toj dužnosti ostao je samo do 15. svibnja 1980. godine kada ga je zamijenio predstavnik BiH Cvijetin Mijatović.

Nositelj je ordena narodnog heroja.

Umro je 6. srpnja 2000. godine u Skopju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Historical Dictionary of the Republic of Macedonia, Historical Dictionaries of Europe, Dimitar Bechev, Scarecrow Press, 2009, ISBN 0810862956, p. 117.