Leonel Fernández

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "političar".
(Primjeri uporabe predloška)
Leonel Fernández

Leonel Fernández (Santo Domingo, 26. prosinca 1953.) odvjetnik, akademik, bivši predsjednik Dominikanske Republike.

Leonel Fernández rođen je 1953. godine u glavnom gradu Dominikanske Republike Santo Domingu. Njegov otac je José Antonio Fernández Collado a majka Yolanda Reyna Romero. Obitelj se preselila u Sjedinjene Američke Države, gdje je Leonel proveo većinu svog djetinjstva i tinejdžerskih godina. Živio je u dijelu New Yorka poznatom po velikom broju Dominikanaca.[1] Nakon što je završio srednju školu, vratio se u svoju domovinu i počeo studij prava u Universidad Autónoma de Santo Domingo. U međuvremenu postao je član Dominikanske oslobodilačke stranke, a na poziv bivšeg predsjednika Juana Boscha iz Dominikanske revolucionarne stranke bio je kandidat za potpredsjednika ali nije izabran.[2]

Na predsjedničkim izborima 1996. godine u prvom izbornom krugu osvaja drugo mjesto s 38,9% glasova dok je prvi bio José Francisco Peña Gómez iz Dominikanske Revolucionarne stranke s 45,9%. U drugom izbornom krugu osvaja 51,3% glasova i pobjeđuje Gómeza te postaje predsjednik Dominikanske Republike. Na izborima 2000. godine Fernández nije bio u mogućnosti da se kandidira za uzastopni mandat jer mu Ustav iz 1994. nije to dopuštao.

Na predsjedničkim izborima 2004. godine pobijeđuje već u prvom krugu Hipólita Mejia iz Dominikanske Revolucionarne stranke. Fernández je osvojio 57,1% glasova te tako po drugi puta postaje predsjednik. Pošto je u međuvremenu promijenjen Ustav Fernández je dobio prigodu da se kandidira i na izborima 2008. godine na kojima pobijeđuje u prvom krugu s osvojenih 53,83% glasova i tako po treći puta postaje predsjednik Dominikanske Republike.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. FOX News Network. 25. veljače 2011. Leonel Fernández Urges Bicultural Youth to Connect With Dominican Republic. Fox News. Pristupljeno 4. kolovoza 2011.
  2. COPDES. Dr. Leonel Fernández (PDF) (španjolski). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 13. ožujka 2012. Pristupljeno 4. kolovoza 2011.