Levko Lukjanenko

Izvor: Wikipedija
Političar Levko Lukjanenko, Ukrajina

Levko Lukjanenko (ukr. Левко Григорович Лук'яненко); (Ukrajina, Hripivka, 24. kolovoza 1927. - Ukrajina, Kijev, 7. srpnja 2018.[1]); je ukrajinski i sovjetski političar, pravnik te društveni aktivist za zaštitu ukrajinskih radničkih i drugih prava, ukrajinske kulture i jezika. Jedan je od osnivača Ukrajinske helsinške grupe. Optužen je za antisovjetske i nacionalne devijacije u Sovjetskoj Ukrajini te je kao politički zatvorenik i disident značajan dio života proveo u sovjetskim zatvorima.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Levko je 1959. osnovao disidentski pokret s nazivom «Ukrajinski radnici i seljački savez». Branio je gospodarska, radnička i druga prava Sovjetske Ukrajine zajamčena Sovjetskim Ustavom iz 1936. godine. Godine 1961. pritvoren je na 15 godina zatvora. Po izlasku 1976. postaje suosnivač Ukrajinske helsinške grupe, a već godinu dana kasnije ponovno je pritvoren i osuđen na 10 godina zatvora te 5 godina progonstva.

Lukjanenko je osobođen za vrijeme Perestrojke, a 1990. izabran je u ukrajinski parlament Vrhovnu Radu. Jedan je od autora Deklaracije o državnom suverenitetu Ukrajine te Deklaracije o nezavisnosti Ukrajine službeno usvojene 1991. godine. Godine 2005. Lukjanenku je dodijeljena visoka počasna titula «Heroj Ukrajine». U 2006. obnašao je dužnost zastupnika u parlamentu, a 2007. napustio je aktivan politički život te se posvetio pisanju memoara.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ukrainian dissident Levko Lukianenko dies, UNIAN (7 July 2018)
    Помер Левко Лук'яненко. Радіо Свобода (ukrajinski). 7. srpnja 2018. Pristupljeno 7. srpnja 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]