Licemjerje

Izvor: Wikipedija

Licemjerje, dvoličnost ili hipokrizija je ljudska osobina u kojem pojedine osobe ili skupine navode da se drže pojedinih vjerovanja, standarda, kvaliteta, vrlina, ponašanja, vrijednosti ili nekih drugih karakteristika, a u stvari njih sustavno krše. To je čin kojim se osuđuje ili poziva na osuđivanje drugoga dok je kritičar i sam kriv za ono za što osuđuje drugoga, te praksa vršenja nekih radnji kojima se ta osoba ili skupine izričito protive i otvoreno kritiziraju. Dvoličnost je dakle nepraćenje onih vrlina koje neka osoba ili skupine otvoreno pridikuju.[1] Označava nemoralno ponašanje kojem se osoba predstavlja drugačije nego što je u stvarnosti.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Etimološki riječ "hipokrizija" dolazi iz grčke riječi hypokrisis (ὑυπόκρισις) koja znači gluma, ljubomora, kukavica i sl.[2] "Hipokrit" u antičkoj Grčkoj je bio termin za glumca odnosno osobu koja namjerno zavarava druge.

Citati[uredi | uredi kôd]

Wikicitati »Čovjek uvijek može navući masku na lice, a u sebi ostati onaj koji je bio. Ali što ako maska sraste s licem? S vremenom ti postane sve teže igrati dvostruku igru, pa počneš sam sebe uvjeravati da doista i misliš to što govoriš, kako bi u vlastitim očima ostao čist. Ukratko, mozak ti se okameni.«
(Ivo Brešan, Gorgone)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. von, H. W., & Trivers, R. (January 01, 2011). The evolution and psychology of self-deception. The Behavioral and Brain Sciences, 34, 1, 1-16. (pdf)Arhivirana inačica izvorne stranice od 18. travnja 2013. (Wayback Machine)
  2. Online Etymology Dictionary: "hypocrisy (n.)" (pristupljeno 18. studenog 2016.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]