Lijepo je biti benediktinka

Izvor: Wikipedija
Lijepo je biti benediktinka
ProducentMirela Mardešić[1]
ScenaristBranka Brekalo[2]
Ivo Perkušić[3]
PripovjedačIvo Perkušić[3]
Glavne ulogečetiri benediktinke u Trogiru
GlazbaGiuseppe Bozzoti (skladbe)[3]
Marin Ugrina (izvedba)[3]
Suzana Jurković (glazb. suradnica)[1]
SnimateljMate Ladić[1]
Ante Rako (tonski)[1]
MontažaSuzana Jurković[1]
Godina izdanja2014.[4]
Trajanje44:25 min[1]
DržavaHrvatska
Jezikhrvatski
Žanrdokumentarni
Portal o filmu

Lijepo je biti benediktinka je hrvatski dokumentarni film o benediktinkama u Trogiru. Snimljen je i montiran u HRT centru Split,[3] čija je film proizvodnja, u produkciji HRT-ovog dokumentarnog i religijskog programa.[1] Suradnik na scenariju[1] i pripovjedač je glumac Ivo Perkušić. Mjesto radnje je u najstariji hrvatski benediktinski ženski samostan, koji je zalaganjem biskupa Ivana i darovnici trogirskih građana i plemića osnovan 1064. godine. U ovom su dokumentarnom filmu trogirske benediktinke prvi put otvorile javnosti vrata svoje klauzure. Benediktinke žive i rade u molitvi i tišini i pristup su dopustile za potrebe snimanja dokumentarnog filma.[3] Gledatelj u filmu vidi kako je organiziran njihov život, koja duhovna i kulturna naslijeđa čuvaju u baroknoj crkvi i unutar samostana sv. Nikole. U filmu upoznajemo četiri sestre benediktinke u nekoliko sfera njihova života. Susreti s Trogiranima, dok benediktinke rade krunice i suvenire, blaguju i peku kolače, te život određen molitvom.[4]

Za potrebe filma "snimljena je instrumentalna verzija "Messe Pastorale" i moteti trogirskog kapelnika iz 19. stoljeća Giuseppea Bozzottija. Izvođač je orguljaš Marin Ugrina.[3] Autorica, urednica i scenaristica je novinarka splitskog HRT-ovog centra Branka Brekalo, kojoj je to bio drugi dokumentarni film te godine, uz Od carskoga trga do vrličke česme kroz 60 splitskih ljeta.[2] ENG ekipa: snimatelj Igor Altarac, tonski snimatelj Toni Veber. Montažerka i glazbena suradnica je Suzana Jurković. Sinkronizacija Stipe Blažević i Ante Dorić. Tehnička podrška Igor Kumanović. Grafička obrada Ladislav Radić. Producentica Mirela Mardešić.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f g h i YouTube Svecinet - LIJEPO JE BITI BENEDIKTINKA - HRT dokumentarni film (pristupljeno 15. prosinca 2018.)
  2. a b Hrvatska udruga Benedikt Igor Brešan/slobodnadalmacija.hr: TROGIRSKE KOLUDRICE: Časne sestre koje vrijedi upoznati , 27. prosinca 2014. (pristupljeno 15. prosinca 2018.)
  3. a b c d e f g MojTV Lijepo je biti benediktinka, dokumentarni film (2014.), 7. listopada 2017. (pristupljeno 15. prosinca 2018.)
  4. a b MojTV Lijepo je biti benediktinka (pristupljeno 15. prosinca 2018.)