Little Whinging

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Harry Potter mjesto
Littlewhinging.jpg
Little Whinging
Lokacija Surrey
Stanari Vernon Dursley, Petunia Dursley, Dudley Dursley, Harry Potter, Arabella Figg, Mark Evans, itd.
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Kamen mudraca

Little Whinging, u Surreyju u Engleskoj imaginaran je grad južno od Londona, opisan u seriji romana o Harryju Potteru. To je bio Harryjev jedini dom prvih 10 godina njegovog života gdje je živio s okrutnom tetom, tetkom i bratićem u Kalininom prilazu broj 4.

Autorica, J. K. Rowling, zamislila je Little Whinging kao stereotip gradova u blizini Londona da bi ga iskoristila kao kontrast jedinstvenoj i osobitoj školi vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts. Harry prezire Little Whinging zbog uspomena na način na koji su s njim tamo postupali, ali u Harryju Potteru i Redu feniksa, Dumbledore mu otkriva da postoji razlog zašto se Harry tamo mora vratititi barem jednom godišnje.

Dom obitelji Dursley u cijenjenom je i dosadnom susjedstvu gdje susjedi izbjegavaju i čudno gledaju Harryja zato što im je Vernon Dursley rekao da je dečko lud i da pohađa Popravni dom svetog Bruta za nepopravljive dječake (kako bi prikrio da Harry pohađa školu magije). Kuća na adresi Kalinin prilaz br. 4 srednje je veličine, udobna i predivno održavana (vrt je posebno dobro održavan), a Dursleyjevi su obitelj iz srednje klase koji svim sredstvima pomažu svom sinu, a potpuno zanemaruju Harryja.